TOP
Santi Costa, avui a Ràdio Illa.

La papallona monarca, detectada per primera vegada a Formentera

El biòleg Santi Costa ens presenta un nou “visitant” de Formentera, la papallona monarca (Danaus plexippus), un lepidòpter habitual a Amèrica del Nord, les Canàries, Madeira i les Açores que ha set vist per primera vegada a la nostra illa, concretament a la zona de Migjorn.

Fins ara només s’ha detectat un únic exemplar en un albirament de principis d’octubre i no hi ha constància que s’hagi reproduït ni que hi hagi erugues d’aquesta espècie a la nostra illa.

La papallona monarca en una imatge d’arxiu. WC

 

Costa assenyala que aquest lepidòpter, conegut per les seves llargues migracions, compta amb dos cites a Eivissa i també s’ha localitzat a Mallorca, on recentment hi ha hagut “una explosió demogràfica” facilitada per l’existència a la zona de Mortitx de la mata de la seda o seder, que és la planta on la papallona monarca s’alimenta i es reprodueix. El biòleg afirma que és raonable pensar que l’exemplar de papallona monarca de Formentera provingui de Mallorca i explica que si aquest lepidòpter s’arribàs a establir a la nostra illa, no suposaria una preocupació pel que fa als efectes sobre la flora i la fauna endèmica.

Una eruga de papallona monarca a Felanitx, Mallorca. Toni Mateu Amengual.

Retard en la migració d’ocells
D’altra banda, Costa, qui fa més de 40 anys començà a estudiar les aus de Formentera, indica que amb el sosteniment de les temperatures extraordinàriament altes d’aquest octubre no s’estan produint les migracions habituals en aquestes èpoques. Així, encara no s’han vist, en el seu camí cap al sud, els ocells típics d’aquest període de l’any, com esparvers, àguiles calçades, gavilans o diverses espècies de passeriformes.

 

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES