TOP

La població de papallones de Formentera es ressentirà de les fumigacions aèries contra la processionària del pi

El doctor en biologia Guillem Pons, professor de la UIB i expert en invertebrats ha indicat que l’agent biològic que s’aplica a les fumigacions aèries en unes 1500 hectàrees de bosc de pinar de Formentera, el Bacillus Thuringiensis varietat Krustaki, no és selectiu i ataca als lepidòpters, és a dir, a les papallones en general que viuen a la nostra illa.

El professor assegura que “si intentam controlar la processionària de forma continuada amb aquestes tècniques, les poblacions davallaran significativament i es poden produir extincions puntuals”. Ara bé, si això passàs, Pons ha senyalat que “és possible” que papallones d’altres indrets de l’illa o d’Eivissa, acudissin per cobrir el buit que han deixat els lepidòpters afectats pel tractament amb Bacils. En aquest sentit, cal remarcar que la campanya que impulsa el Govern balear en col·laboració amb el Consell preveu fumigacions aèries amb una campanya anual durant quatre anys en els boscos de pi de Formentera.

El professor Pons ha explicat de quina manera els lepidòpters es veuen perjudicats pel tractament amb bacils: “Afecta els estats larvaris de diverses papallones, alterant el pH del tracte digestiu, el que els hi provoca la mort quan encara estan en fase d’erugues”.
L’investigador ha destacat que existeixen alternatives als tractaments massius, que són menys agressius per la resta de lepidòpters, com “trampes de feromones o fomentar la presència dels depredadors de la processionària com les ratapinyades”. Cal recordar que l’actuació del Govern i el Consell per combatre la plaga del pi, a més de fumigacions, comprèn l’extracció manual de bosses a l’arbre i la instal·lació de nius artificials per les ratapinyades”.
Recordam a més que el Govern balear ha anunciat que portarà a terme un estudi per valorar l’efecte del tractament amb Bacils en les poblacions de lepidòpters de Formentera.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES