TOP
L’embarcació que arribà a Formentera amb quatre persones a bord.

La Policia informa que els migrants arribats a Migjorn volien fer-se passar per turistes

La Policia Nacional ha informat que l’embarcació amb quatre persones provinents d’Algèria interceptada el passat dissabte a uns 300 metres de la platja de Migjorn, a Formentera, representa un exemple d’una nova modalitat d’immigració irregular per fer passar els migrants per turistes, en aquest cas per navegants d’esbarjo que s’havien quedat sense combustible. Els agents han detingut al seu patró, un ciutadà d’origen algerià, com a presumpte autor d’un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i d’afavoriment de la immigració il·legal. La llanxa, amb bones prestacions i vuit metres d’eslora (vegeu imatge), s’havia quedat sense combustible i en ella hi viatjaven quatre persones que havien salpat de la localitat algeriana de Tipasa.
Salvament Marítim va rebre l’avís d’un particular que havia albirat una embarcació de color blanc a la deriva, que havia realitzat el llançament de bengales de socors. També es traslladà l’avís a la Policia Local i la Guàrdia Civil de Formentera.
Una vegada mobilitzada l’embarcació de Salvament Marítim amb base a Eivissa, es procedí al remolc de l’embarcació i al trasllat dels seus ocupants fins al port d’Eivissa, on arribaren a les 22.55 hores. Els quatre navegants, tots homes, majors d’edat i d’origen algerià, foren detinguts i conduïts fins a la Comissaria d’Eivissa, on la Brigada d’Estrangeria del Cos Nacional de Policia es va fer càrrec d’ells, a fi de tramitar les ordres de devolució al seu país per entrada il·legal.

Fins a 6.000 euros per persona transportada
La Policia Nacional exposa que les característiques d’aquesta llanxa “difereixen completament de les arribades habituals a aquestes illes”, que normalment es porten a terme amb una desena o més de persones a bord d’embarcacions de menys eslora, escassament equipades i amb motors fora borda poc potents. La Policia indica que “es tracta d’una nova modalitat d’afavoriment d’immigració il·legal que ja ha estat detectada anteriorment en diferents punts de la geografia del sud i sud-est del nostre país” i que consisteix a “organitzar viatges a territori espanyol, burlant la corresponent normativa d’entrada en territori Schengen, fent-se passar per turistes d’alt poder adquisitiu entrant per ports esportius amb luxoses embarcacions d’esbarjo, la qual cosa es poden permetre tenint en compte els ingents beneficis obtinguts, pel fet que el cost per venir en aquestes embarcacions pot pujar fins a 6.000 euros per persona transportada”.
Segons el cos policial, els quatre migrants arribats es van mostrar “esquius i poc col·laboradors sobre les circumstàncies del viatge”, manifestant “que havien anat a fer una volta i es quedaren sense benzina”. A l’interior de l’embarcació van ser localitzades nou garrafes de combustible buides, amb capacitat de 30 litres cadascuna. També es va poder comprovar que la ràdio estava apagada, que el localitzador GPS no estava activat i que no portava, de manera visible i en lloc predominant, la bandera de la nacionalitat algeriana de l’embarcació.
Des de principis d’any s’ha detectat l’arribada de nou embarcacions a Formentera comptant la interceptada el passat dissabte. En total són 109 les persones supervivents que han set arrestades per arribada irregular des de l’1 de gener a les que, malauradament, cal sumar-hi tres persones mortes procedents d’una de les barques interceptades el passat 9 de juny.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES