TOP
Bossa de processionària, Thaumetopoea pityocampa.

La setmana vinent s’inicia la campanya d’eliminació de bosses de processionària

El servei de Sanitat Forestal iniciarà la setmana vinent la campanya d’eliminació de bosses de processionària a les Pitiüses. La previsió és que les tasques, per a les quals es compta amb la col·laboració de l’IBANAT i el Consell de Formentera, s’allarguin fins a mitjans de febrer.
La responsabilitat de mantenir el bon estat de les finques és dels propietaris. Així i tot, donat l’interès públic de la contenció d’aquest insecte, la conselleria balear de Medi Ambient demana a la ciutadania que comuniqui la ubicació de totes les bosses que detectin a l’àrea de Medi Ambient del Consell; 971 32 12 10, extensió 1.

Mètodes d’eliminació
Entre novembre i febrer es realitza l’eliminació de bosses que les erugues teixeixen per protegir-se del fred, bé mitjançant tirs d’escopeta, bé mitjançant la tala i crema d’aquestes.
L’eliminació de bosses amb tirs d’escopeta està regulada a les ordres anuals de veda de cada illa i publicades al Butlletí Oficial de les Illes Balears, BOIB. En aquest sentit, es recalca que cal seguir les instruccions i demanar les autoritzacions pertinents i en els terminis previstos.

Afecció greu als pins i danys dermatològics i al·lèrgics a persones i animals
La processionària del pi, és un insecte defoliador que s’alimenta de fulles del pi autòcton. Per si mateixa no provoca la mort dels arbres als quals defolia, però sí que els deixa més sensibles a altres agents com la sequera o l’atac d’insectes escolítids que poden finalment matar els pins. D’altra banda, la processionària pot provocar danys dermatològics i al·lèrgics a persones i animals a conseqüència dels pèls urticants que posseeix a la part dorsal del seu abdomen.
A Formentera es va detectar per primera vegada l’any 2007 i al llarg de l’any 2008 es constata la presència de l’insecte per tota l’illa; actualment s’estan realitzant tota mena d’actuacions de lluita integrada per evitar la propagació de la plaga.

Compartir

PROGRAMES