TOP
GxF considera que el Decret, tal com està, contribueix a convertir Formentera en una atracció turística d’un dia i afavoreix la saturació del Parc Natural i del port.

L’AVIF reclama la limitació de freqüències entre les Pitiüses

L’associació de Veïns de l’illa de Formentera, AVIF, s’ha sumat avui a la petició del Consell Insular que insta a l’Autoritat Portuària de Balears, APB, a què compleixi amb l’acord consensuant el juliol del 2020 per limitar les maniobres al port de la Savina a un màxim de dues al mateix temps, un acord que, puntualitzen, fou recomanat per Capitania Marítima d’Eivissa i Formentera per raons de seguretat.

Inacció de les autoritats competents
En una carta adreçada als responsables de Ports de Balears, l’AVIF denuncia que el trànsit de línies regulars entre les Pitiüses, amb 160 trajectes diaris, així com les excursions marítimes i els desplaçaments amb vaixells d’esbarjo “es realitzen sense cap mena de limitació en un entorn protegit, el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, incomplint amb el Pla Rector d’Usos i Gestió d’aquest entorn i sense que cap autoritat competent hagi actuat més enllà de les denúncies del mateix Consell”. Per a l’AVIF, tot aquest trànsit marítim es fa especialment evident en el moviment de vaixells que suporta el port de la Savina durant sis mesos a l’any, remarcant que “en determinades hores del dia surten al mateix temps fins a quatre vaixells, produint retards i sobretot amb el risc que aquest fet implica per a la seguretat”.

Danys a l’ecosistema i elevats registres de contaminació
Per a l’Associació de Veïns de Formentera, està comprovat el mal ocasionat a l’ecosistema marítim-terrestre, al qual s’afegeix la contínua erosió que pateix el litoral del Parc Natural i a la resta de l’illa, “sense oblidar la contaminació acústica que afecta el conjunt d’espècies marines, especialment als cetacis, i per descomptat els elevats registres de contaminació de l’aire, que han set denunciats en diverses ocasions”.
Tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible amb l’horitzó 2030, en relació amb l’escalfament global que pateix el planeta, l’AVIF considera urgent que “els trajectes de vaixell de línies regulars i d’esbarjo siguin regulats i disminueixin les seves freqüències, compatibilitzant el servei públic amb el respecte a l’entorn”. L’associació de Veïns entén que la protecció del medi ambient està per sobre dels interessos econòmics creats en aquesta línia marítima.

Saturació de fondejos a Formentera. Arxiu

Tracte de favor vers el sector privat afavorint la degradació de Formentera
Així mateix, l’AVIF anima al Consell a exigir a les autoritats competents una resolució immediata d’aquesta situació, ja que no s’entén com l’APB “pot trigar tant a aplicar una mesura que, d’altra banda, ens sembla insuficient per a preservar el nostre entorn i futur econòmic, social i cultural”.
Finalment, l’AVIF es fa ressò del cansament de la població de l’illa, molesta pel tracte de favor que donen “certs organismes públics” al sector privat en detriment de la ciutadania i afavorint la degradació gradual de Formentera.

Compartir

PROGRAMES