TOP
Cartell de la campanya “Té delicte”.

Les agressions hospitalàries a personal sanitari de Formentera baixen de 6 a 1 el 2020

Les agressions al personal sanitari de les Pitiüses el 2020 han baixat considerablement respecte a les notificades el 2019, segons informa l’Àrea de Salut, que assenyala que les condicions derivades de la pandèmia han set determinants en aquesta reducció. El 2020 es van registrar 27 agressions, un 56% menys que les 62 notificades en 2019.
Quant a categories professionals, els metges són els que més agressions han sofert els 2 anys (14 el 2020 i 28 el 2019), seguits d’infermeres (6 el 2020 i 15 el 2019). També han sofert agressions, per aquest ordre, administratius, tècnics en cures d’infermeria i zeladors.
Per centres, a l’atenció primària és on més agressions s’han registrat el 2020 (14 agressions), seguida de l’atenció hospitalària, amb 12 agressions a Can Misses i 1 a l’Hospital de Formentera. El 2019, en canvi, es van notificar més agressions en l’àmbit hospitalari: 37 a Can Misses i 6 a l’Hospital de Formentera, mentre que en els centres de salut se’n van produir 17, una a la Unitat de Salut Mental i una més en una atenció domiciliària.

Cartell de la campanya “Té delicte”.

Per tipologia, la majoria de les agressions són verbals (24 el 2020), enfront de 3 de físiques; el 2019 es van notificar 53 agressions verbals i 9 de físiques. Van acabar sent denunciades 2 agressions el 2020 i 8 el 2019.
En els cinc primers mesos de 2021 s’han notificat 9 agressions (2 de físiques i 7 de verbals). En l’àmbit hospitalari se n’han produït 5 i les 4 restants han tengut lloc en els centres de salut. De totes elles, 6 les han patit metges; una altra, una infermera; una altra, un tècnic en cures d’infermeria i una més, un zelador.

Campanya per prevenir les agressions: “Té delicte”
L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha engegat una campanya de comunicació contra les agressions al personal sanitari. La campanya es diu «Té delicte…» i recorda que la legislació —article 550 del Codi penal— contempla penes de presó d’1 a 4 anys i una multa de 3 a 6 mesos per als agressors.
La campanya de comunicació, integrada per cartells i per salvapantalles que es reproduiran en tots els ordinadors de l’Àrea de Salut, emetrà el missatge, de boca de diferents professionals, «Té delicte que m’agredeixis», «Té delicte que m’insultis» o «Té delicte que m’amenacis». A continuació recordarà que aquest tipus d’agressions al personal sanitari, siguin verbals o físiques, estan penades per llei.
A més d’aquesta campanya, el Servei de Seguretat dels Professionals del Servei de Salut de les Illes Balears ha posat en funcionament l’aplicació NIRA, per notificar i registrar agressions d’usuaris als professionals del sistema sanitari públic de les Illes Balears.
El sistema digital NIRA, al qual es pot accedir per mitjà d’un codi QR, substitueix l’imprès en paper per notificar agressions i permetrà facilitar el registre de les agressions als professionals, millorar-ne la investigació i potenciar-ne l’anàlisi.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES