TOP
Dos corredors, satisfets després de rebre aigua en botelles de plàstic d’un sol ús.

L’èxit de participació de la Mitja Marató, enterbolit per la falta d’aigua en els avituallaments

La XIII edició de la Mitja Marató i la IX 8 km de Formentera han registrat una participació per sobre dels 2.600 corredors, com abans de la pandèmia, en una jornada marcada pel bon temps i les altes temperatures, que han fregat els 25 graus. La calor ha condicionat la prova i ha agreujat la manca d’abastiment d’aigua en els avituallaments que, si bé no ha afectat als corredors de la 8 km, sí que ha perjudicat bona part dels participants de la Mitja Marató, especialment a aquells amb temps superiors a 1 hora i 45 minuts.

Sortida de la Mitja Marató de 2022, al far de la Mola. Foto: UC.

Entre els corredors d’aquest grup, tots els testimonis recollits per Ràdio Illa coincideixen en el fet que dels quatre avituallaments previstos durant el recorregut, només hi havia gots amb aigua en el primer, mentre que en el segon i el tercer no hi havia ni una gota per hidratar-se. Això sí, en el darrer, sobre el km 18, s’ha improvisat el repartiment de les clàssiques botelles d’aigua de plàstic, en una prova que inicialment s’havia promocionat com a “lliure de plàstics d’un sol ús”.
Des de l’empresa organitzadora, Unisport Consulting, han reconegut els fets i han indicat que s’ha fet “una previsió errònia en el nombre de litres d’aigua i envasos no reutilitzables necessaris, davant del compromís de no utilitzar envasos d’un sol ús”. Així mateix, l’entitat “demana disculpes públiques a tots els corredors i corredores”.

Un corredor ‘es dutxa’ amb aigua en l’avituallament de Sant Ferran.

L’organització també ha explicat a Ràdio Illa que per complir amb la Llei de Residus s’ha descartat oferir aigua en botelles de plàstic i s’ha apostat per fer-ho en gots. Segons la mateixa font, s’havien calculat uns dos gots per persona, mentre que amb l’antic sistema de botelles l’estimació és d’1,5 per participant. Manuel Hernández, d’Unisport Consulting, ha declarat: “Hem implantat un sistema nou que òbviament no ha funcionat. Això ens obligarà a prendre mesures per al futur. Però el punt fonamental és demanar disculpes als participants i també als voluntaris que han patit la ira dels corredors”.
L’assistència mèdica de la prova ha notificat 22 actuacions, de les quals una ha set motivada per un cop de calor i el pacient ha set traslladat a l’Hospital. En aquest cas el cop de calor podria haver set produït, tot i que no necessàriament, per la falta d’hidratació, segons han precisat des del servei mèdic.

“Ha set un patiment com mai a la vida”
Javier González, un dels corredors locals que és habitual a la prova, ha explicat a Ràdio Illa: “A l’avituallament del km 5, a l’altura del Mirador, hi havia aigua, tot i que el sistema no era molt operatiu perquè anava tot amb gots i era difícil que es pogués atendre a tots els corredors. El problema sorgeix en l’avituallament del km 10, quan ens trobem que no hi ha ni una gota d’aigua. A Sant Ferran, al km 15 o 16, el mateix problema, tot i que aquí trobem plàtans. I en l’avituallament del km 19, prop del desviament de ses Illetes, ja no hi havia aigua [en gots], però s’havia habilitat un servei d’emergència amb botelles d’aigua”.
Un altre dels corredors locals, Mikel Gabarain, ha declarat: “Ha set un patiment com mai a la vida. Els que anàvem a la cua del grup, molt enfadats i sense aigua. He vist gent a terra i atesos per ambulàncies, he vist gent que anava corrents i s’ha ficat al súper de Sant Ferran a comprar aigua”. D’altra banda, a les xarxes socials alguns veïns de l’illa han exposat que ells mateixos han hagut d’interrompre la contemplació de la prova per anar a casa a buscar aigua i intentar aprovisionar als assedegats corredors.

Guanyadors 
En el capítol purament esportiu, l’atleta madrileny Borja Rodríguez (Associació Atlètica de Móstoles) i la romanesa establerta a València Ionela Clara, els pares de la qual resideixen a Formentera, s’han adjudicat la victòria a la XIII Mitja Marató de Formentera. El guanyador ha signat un excel·lent temps de 1h10’23”, superant a la meta Andreu Marimón, que ha entrat a 36″. El podi masculí l’ha completat Toni Gran, amb una marca de 1h13’35”. En dones, la guanyadora ha invertit 1h27’56” a recórrer els 21km des del Far de la Mola i el Port de la Savina, on estava situada la meta. Isabel Parra ha estat la segona classificada, amb un temps de 1h29’35” i tercera, Elena Sánchez, amb una marca de 1h30’10”.

Imatge aèria dels corredors de la Mitja 2022. Foto: UC.

El Far de la Mola ha estat l’escenari, una edició més, de l’inici de la prova, en què estaven inscrits 2.498 participants. A les 17.30 hores, la presidenta de Formentera, Ana Juan, tallava la cinta i es donava la sortida a la prova, sota unes condicions exigents per als corredors a causa d’una intensa calor, que ha posat a prova els participants. Aviat s’ha format un grup al capdavant, on ja hi havia Borja Rodríguez, que al pas pel km 10 ja ha passat destacat en primer lloc, demostrant la seva ambició. Per darrere, Andreu Marimón ha anat progressant i en els últims quilòmetres s’ha anat aproximant al capdavant de carrera, però no ha pogut superar Borja Rodríguez, que ha sabut gestionar el seu avantatge per travessar la meta en primer lloc.
En dones, la romanesa Ionela Clara ha realitzat una carrera intel·ligent, dosificant esforços en els primers quilòmetres, en què la protagonista ha estat Judit Pujol, primera al pas pels 10km. Tanmateix a partir d’aquí, la guanyadora ha accelerat el ritme i ha anat superant rivals fins a col·locar-se en primera posició a partir del km 14. Isabel Parra i Elena Sánchez s’han disputat la segona plaça en una baralla ajustada, en què s’ha imposat la primera.

Llorenç Vidal, tercer a la 8 km
A la mateixa hora que la Mitja Marató es donava també la sortida a la cursa dels 8km entre Sant Ferran i la Savina, amb una inscripció de 1.225 corredors, en què han repetit triomf els guanyadors de l’edició del 2021, celebrada llavors al mes d’octubre. Diego Martínez ha marcat un temps de 28’15” a la meta, per davant de Toni Ques (28’38”) i el formenterer Llorenç Vidal (28’58”). En dones, Roser Mañosa ha tornat a demostrar la seva superioritat en aquesta distància i s’ha imposat amb un temps de 33’03” a Cristina García (34’26”) i Natalia Fernández (35’05”).
La prova, que en aquesta edició ha recuperat la data habitual en ple mes de maig, després de celebrar-se l’octubre el 2021 i de suspendre’s el 2020 per la pandèmia, ha recuperat les xifres de participació de prepandèmia i ha comptat amb el suport institucional del Consell de Formentera, de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) i de nombrosos patrocinadors i col·laboradors com Trasmapi.

 

 

Compartir

PROGRAMES