TOP
Quiosc Bartolo, as caló des Mort (es Copinar).

Licitació de quioscos: allau de peticions i arribada dels reis de la nit sevillana

L’obertura del primer sobre de la licitació dels serveis de temporada de les platges de Formentera ha confirmat allò que sospitava el sector: el Consell ha registrat una allau de propostes, amb 111 persones o empreses admeses de Formentera, Eivissa, Mallorca, Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid i Andalusia que aspiren a gestionar durant els pròxims sis anys algun dels 50 lots del litoral. Entre els lots hi ha vuit quioscos de bar (amb terrassa i bany associats), un quiosc llibreria, cinc escoles de vela i 36 autoritzacions per llogar gandules i para-sols.
Els lots que han despertat més interès són el que fins al passat estiu era el quiosc Bartolo des Pujols, amb 15 aspirants, i una de les cinc autoritzacions de gandules i para-sols de la mateixa localitat, que ha atret fins a 16 propostes. En canvi, han quedat desertes les licitacions del quiosc llibreria de la platja des Copinar i les 40 gandules, 20 para-sols i un bany de les platgetes des Caló.

Mateixos llinatges, diferents societats
El procés no permet que un mateix aspirant es presenti a més de tres autoritzacions o més d’un quiosc. Ara bé, comprovant els administradors i apoderats així com les seus de les societats que concorren a la licitació, tot indica que els mateixos interessats es troben darrere de diverses empreses. Crida l’atenció el nom dels germans Cebolla Arteaga, cèlebres empresaris de la nit sevillana, que estan relacionats amb quatre companyies que concorren a 12 lots diferents, entre els quals quatre quioscos: cala Saona, Ca Marí-62, es Arenals-La Franja i Migjorn-Lucky. Així mateix, una cinquena societat, que opta a tres lots més (entre ells el quiosc des Copinar-Bartolo), compta amb un administrador diferent, si bé la seu empresarial es troba en una adreça gairebé idèntica a la dels germans Cebolla.
El mateix succeeix amb un grup de nou aspirants, darrere dels quals hi ha persones físiques i societats amb seu a Madrid i Eivissa. En aquests casos els llinatges dels administradors i apoderats, així com les adreces de les seus, s’intercanvien al llarg de set propostes que opten a 26 lots, entre ells tres quioscos.
En canvi, un gran grup amb presència a Formentera com Pachá, només concorre a un lot de 92 gandules i 46 para-sols pròxims al seu local des Arenals.

Propostes locals
Importants empresaris de Formentera també competeixen per les autoritzacions, si bé no es detecten pràctiques que apuntin a una reiteració dels aspirants dissimulada a través de diverses societats. És el cas de l’hoteler Juanma Costa, que opta a tres lots, un dels quals és el quiosc Bartolito des Pujols, on no s’hi ha presentat l’anterior gestor. Al mateix establiment també aspira la societat Industrias Carlos Tur, que únicament ha registrat una oferta més, per a una autorització de gandules. Un altre exemple és l’empresa lligada a Ángel Bustos, que aspira a tres lots (dos de gandules i l’altre quiosc des Pujols, People), o el grup Alonso Marí, a tres més (dos escoles de vela i unes gandules).
Cal remarcar que anteriors gestors dels quioscos s’han presentat per renovar la licitació, però no ho han fet l’esmentat Bartolito des Pujols ni en el quiosc La Franja (d’en Jaume Baixero). A aquest establiment des Arenals hi concorren nou propostes, entre les quals a més dels empresaris de la nit sevillana, hi ha una altra de l’entramat de societats amb seu a Eivissa i Madrid.
Després del Bartolito des Pujols, el quiosc que més aspirants acumula és el de cala Saona (amb 10 propostes). Amb nou aspirants, a més de La Franja, hi ha el Pirata Bus i el Lucky. Després hi ha el quiosc 62, amb cinc propostes, entre elles una de la societat del Blue Bar; el Bartolo des Copinar, amb quatre; i finalment l’altre quiosc des Pujols (People), amb tres.

Inici de la temporada turística
El procés administratiu de la licitació seguirà les pròximes setmanes. El Consell ha informat que la Llei de Contractes del Sector Públic ha canviat des l’anterior procés i ara el marc normatiu és molt més exigent que el 2013. A més, cal tenir en compte que existeix l’obligació de tenir lliure concurrència entre tots els ciutadans de la Unió Europea.
Pel que fa als canvis, en aquesta adjudicació es dóna més pes a qüestions mediambientals (instal·lacions, materials, residus) a la qualitat del servei i a altres qüestions de caràcter social i de formació en igualtat i drets laborals.
El Consell espera que les noves autoritzacions estiguin funcionant a l’inici de la temporada turística.

Compartir

Comentaris (1)

  • susana braggio costa

    Espero que quién/ quienes deban dirimir estas adjudicaciones tengan de verdad en cuenta la realidad de Formentera y que no apliquen a nuestras playas modelos que NO van con lo que Formentera representa o quiere representar, tranquilidad, relax, seguridad, SOSTENIBILIDAD ( fundamental para nuestro territorio) y sobre todo, que sigan siendo playas para TODOS, hay modelos que por lo ofrecen son excluyentes…Formentera ha de estar a la altura y protegerse…y cuando digo Formentera me refiero a TODOS los que en ella vivimos…

Deixa una resposta

PROGRAMES