TOP
Llorenç Córdoba durant el debat. YT

Llorenç Córdoba: “Cal aplicar una baixada d’impostos efectiva i oferir més ajuda a les persones i les empreses”

El portaveu de Sa Unió, Llorenç Córdoba, ha qüestionat el pacte progressista de l’equip de govern de GxF i PSOE, i ha centrat les seves crítiques en les mancances i errades de la present legislatura, entre les quals ha destacat la “desastrosa gestió” de la regulació de l’estany des Peix, l’adjudicació dels serveis de platja, així com la manca de mitjans per a retirar la posidònia morta de les platges, la desaparició d’explotacions ramaderes, la falta de vigilància pesquera, la saturació del departament d’Urbanisme, la falta de concreció de l’ampliació de l’IES Marc Ferrer, el mal estat de les carreteres, o el retard en la nova contracta de residus i en la de transport públic.

Habitatge
Córdoba s’ha referit també al problema de l’habitatge: “Veient els resultats de les accions d’aquest equip de govern, es confirma la nostra sensació que no s’ha avançat en aquesta legislatura. Sí que hi ha una promesa d’una nova oficina per l’habitatge, però cal recordar que ja en tenim una, la de l’IBAVI, que no funciona”. Davant d’aquesta situació, el cap de l’oposició s’ha demanat si és bona idea duplicar infraestructures i funcions destinant més diners d’impostos en inversions poc efectives.
Així mateix, des de Sa Unió han insistit que “es persegueixi el lloguer fraudulent, el lloguer d’habitatges en condicions infrahumanes i l’ús indegut d’habitatges…, vostès tenen competències i les han de fer servir”.

Baixada d’impostos “efectiva”
Quant als seus arguments per a millorar la gestió del Consell, Córdoba ha insistit en la necessitat d’aplicar una baixada d’impostos efectiva i “més ajuda per a les persones i les empreses” en forma de baixada de l’IBI, de la taxa de residus, de la de l’aigua, i es demani la baixada de l’IRPF, a més de fer-se efectius els descomptes promesos i que, en el parer del portaveu de l’oposició “han estat una decepció per no fer cas als sectors productius, als autònoms, als estudiants, a la gent amb necessitats d’habitatge i altres col·lectius afectats”.

Mal ús dels pressupostos
Des de Sa Unió s’ha criticat també els pressupostos del Consell, uns 12 milions d’euros que segons el seu representant, “s’han destinat majoritàriament a pagar factures de l’any passat i en pujades en l’epígraf de personal en lloc d’utilitzar-los a ajudar a la reactivació econòmica de Formentera. Tenen en les seves mans els romanents disponibles del Consell, que són diners de tots els ciutadans, i se’ls guarden per vostès fent que les persones i famílies de l’illa s’endeutin per l’alta pressió fiscal i la manca d’ajuda per part d’aquest consell”, ha puntualitzat Córdoba, que ha volgut deixar clar que “si s’ha d’endeutar algú, ha de ser l’administració, no els ciutadans”.

Urbanisme
Pel que fa al departament d’Urbanisme, des de l’oposició es remarca que continuen havent-hi casos en què es triguen cinc o sis anys en donar resposta a un expedient: “En aquest cas tampoc hem vist cap resultat ni actuació ferma que es dirigeixi a solucionar aquesta mancança en tota la legislatura”, ha assegurat Córdoba, que ha apuntat que “el projecte de vida i futur de molts de joves i les seves famílies depèn de poder fer-se una casa a on viure, estan truncant el projecte vital d’aquests joves. En aquest cas tampoc hem vist cap resultat ni actuació ferma que es dirigeixi a solucionar aquesta mancança en tota sa legislatura”.

Regulació efectiva de l’estany des Peix
Quant a l’estany des Peix, el portaveu opositor ha subratllat que “tots volem una regulació efectiva de l’estany, però no a qualsevol preu; no es poden fer nyaps com el d’aquest projecte. Les coses s’han de fer bé i a temps, no tard i malament. Sobretot, respectant els projectes aprovats i el medi ambient.

Ramaderia i Pesca
Córdoba ha alertat que la seva formació duu des d’inici de legislatura “avisant que és molt important parar la desaparició d’explotacions ramaderes i bestiar. Ja hem perdut més d’un 75% del bestiar de l’illa d’ençà que hi ha Consell, sols en quinze anys. I encara no hem vist cap acció efectiva en aquest sentit en tota sa legislatura, tot el contrari, no accepten ajudar a les explotacions que estan fora de la Cooperativa”.

Pel que fa al sector pesquer, des de Sa Unió es denuncia que no hi ha servei exclusiu d’inspecció de pesca, i que aquestes tasques les han de dur a terme funcionaris del Consell pertanyents a altres àrees.
També es pregunten si hi ha mitjans per vigilar la reserva de la punta de sa Creu i per la situació de la confraria de pescadors: “En quina situació es troben ara aquests professionals? Quantes de ses promeses fetes a aquest col·lectiu s’han trencat? Podran fer servir aquestes instal·lacions abans d’acabar la legislatura o passarà com amb altres infraestructures que es perden perquè no es posen en marxa?”, ha demanat Córdoba.

A tall de conclusió, Córdoba ha recordat que “duem 15 anys de Consell Insular propi, de major autonomia, de major capacitat normativa, major finançament i major poder d’influència dins de la comunitat autònoma i, al nostre entendre, no s’han utilitzat per a aconseguir els resultats que a tots ens haguessin agradat veure”, ha manifestat.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES