
Marc Casanovas, periodista gastronòmic: “No hi ha res més avorrit que ser tots iguals”
La sobirania alimentària és el dret dels pobles a decidir sobre el seu propi sistema alimentari i productiu, prioritzant la producció i el consum d’aliments locals, sans i culturalment adequats, i posant al centre les necessitats de les persones. Sobre això s’interessa Marc Casanovas, periodista i divulgador especialitzat en gastronomia reivindica aquest dret a través dels seus reportatges i col·laboracions amb mitjans com La Vanguardia, Arrels, Cuina o Catalunya Ràdio.
Globalització i pèrdua d’identitat
Avui al ‘De Far a Far’, el periodista ha assenyalat que de forma progressiva, la globalització està fent que les propostes gastronòmiques siguin cada cop més homogènies i sense arrel al territori, sinó al servei dels interessos econòmics i les tendències del moment. Aquest fet, segons l’entrevistat d’avui, contribueix a la pèrdua de la memòria i la història dels territoris.
Oblid de figures destacades
Segons Casanovas, precisament aquesta amnèsia ha operat sobre la figura de restauradors de la talla de Ramon Cabau, sobre qui Marc Casanovas ha escrit una biografia amb el títol ‘Una òpera gastronòmica’.
Ramon Cabau i el seu projecte
Ramon Cabau, va ser un hostaler català que va ser capaç catapultar la gastronomia de Catalunya a una dimensió internacional, innovant amb les cartes de temporada basades en producte local, en un moment en el qual totes les mirades estaven posades sobre la gastronomia francesa, als anys 50 i 60.
El seu restaurant, ‘Agut d’Avinyó’, en els 1970 es va convertir en un temple de la gastronomia. Tot i això, poques persones, ha explicat l’autor de la seva biografia, coneixen la seva figura.
Suïcidi a la Boqueria
El divulgador també destaca el component dramàtic de la vida de Ramon Cabau, qui es va suïcidar al mercat de la Boqueria (a Barcelona) el 31 de març de 1987, ingerint una píndola de cianur.
Mitjans de comunicació i ajuda als petits productors
Marc Casanovas ha apuntat la responsabilitat que tenen els mitjans de comunicació per donar veu i visibilitzar històries i figures rellevants dels petits restauradors i productors locals per mantenir i conquerir la sobirania alimentària, i a això poder mantenir l’essència i la memòria dels pobles.
Podeu escoltar l’entrevista sencera a continuació:
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.