El Ministeri de Medi Ambient aprova la protecció preventiva del corredor de cetacis de la Mediterrània, el que allunya les prospeccions petrolieres de les nostres aigües

L’estat ha tret a informació pública el Reial decret pel qual es declara el Corredor de migració de cetacis de la Mediterrània, com a Àrea Marina Protegida, el que afectaria una zona d’uns 46.000 km² entre les Balears, Catalunya i el País Valencià.
Amb el Reial Decret s’aprova el règim de protecció preventiva i es proposa la inclusió en la Llista de zones especialment protegides d’importància per a la Mediterrània (les ZEPIM) en el marc del Conveni de Barcelona.
Amb aquesta declaració es descarten noves prospeccions petrolieres, ja que no es permetran els usos de sistemes actius destinats a la investigació submarina o subterrània ni activitats extractives. Això sí, amb una única excepció, que aquestes activitats estiguin relacionades amb permisos d’investigació en vigor, tot i que en l’àrea afectada per la protecció no hi ha cap permís en aquest sentit.

Reaccions
Aliança Mar Blava ha valorat molt positivament la decisió del Ministeri de Medi Ambient de posar en marxa la fase de consulta pública del Reial Decret, i ha assenyalat que s’ha «aclarit el camí per a la protecció oficial» del corredor de migració de cetacis.L’Aliança ha recordat que aquest corredor és utilitzat pels rorquals i els catxalots, així com el dofí mular i el dofí llistat i espècies de cetacis bussejadors de gran profunditat. Tots ells animals que són greument perjudicats amb les activitats subaquàtiques que provoquen grans remors, com les prospeccions petrolieres.
La Conselleria balear de Medi Ambient, considera aquesta mesura com «un pas necessari i imprescindible» per al compliment de la normativa europea i de la Llei del patrimoni natural i un pas important per evitar les prospeccions.

About Author

Comments are closed.

background