Nostàlgia dels 80 i 90 amb Juan Sanguino i el seu llibre ‘Cómo hemos cambiado’

Si en algun moment de la teva infància vas veure  el mugró de la Sabrina a la televisió pública, la teva adolescència va quedar travessada pel crim d’Alcàsser, vas crear el teu primer àlies per a obrir un compte en el Messenger i recordes que Shakira una vegada va ser bruna, necessites llegir el llibre de Juan Sanguino ‘Cómo hemos cambiado’. Ell és periodista, conegut sobretot pels seus articles sobre cultura popular en el diari El País, on ha abordat des del #Metoo fins al festival d’Eurovisió, passant pel món del cinema i Operación Triunfo. Col·labora també amb Vanity Fair i Icon, i és autor del llibre ‘Generación Titanic’. EL dijous passat el vam entrevistar al De far a far i vam fer un autèntic recorregut nostàlgic pels 80 i 90 espanyols.

De fet, també hauries de llegir el seu llibre si no recordes res de tot això. Perquè en ell, i a partir d’alguns de les fites de la cultura pop de les últimes dècades a Espanya —de Ally McBeal a ‘Operación Triunfo’, passant per la història de Ricky Martin, el gos i la melmelada—, Juan Sanguino dissecciona l’aterratge forçós en el primer món d’un país que fa trenta anys encara no havia perdut del tot la innocència.

Kim Kardashian i la seva revolucionària concepció de la fama com a fi en si mateixa, l’auge del friki que representen èxits com Harry Potter o la irrupció en la vida pública de la classe mitjana —amb fenòmens com a ‘Gran Hermano’, Belén Esteban o fins i tot Letizia Ortiz— són alguns dels temes que aborda aquesta crònica, a vegades nostàlgica i sovint hilarant, de la inserció d’Espanya en la cultura popular contemporània, i de com aquest procés ha portat aquest país a la modernitat i ens ha convertit, a tots, en el que avui som.

 

About Author

Comments are closed.

background