TOP
Alejandra Ferrer Kirschbaum

Opinió: La Formentera que ja no tries tu

‘La Formentera que tú eliges’ és l’eslògan que la conselleria de Turisme de Formentera ha triat per a la fira turística de Fitur a Madrid.

Pot semblar un enunciat innocent i banal, fins i tot simpàtic, ben en la línia de la Formentera ‘guapa i simpàtica’ que promovia l’anterior alcalde de dretes que havia tengut la nostra illa. De ‘simpàtic’, depèn de per a qui. Qüestió de gustos. D’innocent i banal, res de res.

Sa Unió va guanyar les eleccions amb la bandera del canvi, i ha necessitat tot just mig any per fer realitat la seua promesa, convertint una institució valorada i respectada a les Illes Balears, com el Consell Insular de Formentera, en motiu de befa i escarni públic.

El canvi continua avançant en tots els àmbits. Cap endarrere, en la pràctica dretana de la regressió. I en temps rècord. Podríem parlar de diferents aspectes. Aquí parlarem de turisme.

Des dels primers temps del Patronat de Turisme, un consens bàsic que definia el nostre model turístic, era que el decidíem a Formentera. Aquest model va entrar en crisi als anys noranta mutant cap a un turisme massificat i irrespectuós amb l’illa, més proper a Platja d’en Bossa que a la Formentera que havíem conegut, culminant amb la liquidació del Patronat de Turisme i l’elaboració del Pla de Màrqueting per part del tripartit PP-GUIF-PREF, la publicitat de Formentera en estadis de futbol, i els carrers d’Es Pujols i Sant Ferran convertits en un San Siro un dia de partit.

És el que Gent per Formentera es va trobar el 2007. Un important gruix de visitants que durant el dia podien decidir damunt quina duna aparcaven el cotxe o la moto, després a quina platja feien festes massives fins a les tantes i finalment a quin poble martiritzaven els vesins fins al matí.

Podien decidir quina Formentera triaven. Enfrontar-s’hi, va implicar un dur combat fins i tot judicial, que varen patir i guanyar el president Jaume Ferrer i la consellera de Medi Ambient Sílvia Tur. Va implicar també feina amb els controls d’accés al Parc Natural, amb els horaris dels establiments, amb els controls de remors, i en l’ordre públic. I tot això, amb consens amb els diferents sectors socials i empresarials de Formentera, en consonància amb l’època del Patronat de Turisme que el PP-GUIF-PREF varen liquidar.

Amb tots els errors i insuficiències de les nostres polítiques que s’hi puguin objectar, els canvis setze anys després no els poden negar ni els més ferms detractors de GxF, que en molts casos són detractors del nostre partit precisament per això.

El nou govern de dretes de la nostra illa, després de reproduir els enfrontaments públics i tristos espectacles del tripartit PP-GUIF-PREF, no ha perdut l’ocasió tot just començar de mostrar signes preocupants de voler repetir també la mateixa política turística, basada en la idea que a Formentera decideix el turista.

Formentereres i formenterers ens diferenciam políticament, som diversos, votam diferents partits, el normal en una societat democràtica moderna. I, tanmateix, compartim un principi elemental: a Formentera decidim naltros.

Alejandra Ferrer Kirschbaum

 

Els comentaris publicats a la secció d’Opinió no representen el parer de Ràdio Illa. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que són recollides en aquesta secció. Ràdio Illa es reserva l’opció de publicar parcialment el text o a no fer-lo públic en el cas de vulneració dels drets fonamentals.

Si voleu fer arribar un article per ser publicat a la secció d’Opinió, adreçau-vos al correu electrònic info@radioilla.cat. Juntament amb el text cal que ens envieu el nom complet, número de DNI o NIE i telèfon de contacte.

Compartir

Comentaris (1)

  • susana braggio costa

    Por disgrazia la derecha es lo que tiene, Desdemona El principio Formentera se transformation según el perciò del turista, en Los 80 se coma estivo alemán o incluso, en los 90 italiano y Cuando empezqba a ser un poquito ella mista, zaz!!! otra vez a ser lo que El visitante quiera… Como siempre, REGRESIÓN!!!!

Deixa una resposta

PROGRAMES