TOP
Crescencio Aranda Aguilera rebent la primera dosi de la vacuna. Foto: Àrea de Salut

Primeres vacunacions a Eivissa. Formentera encara sense data d’inici

Un usuari i un professional de la residència Sa Serra, de Sant Antoni de Portmany, han estat les dues primeres persones vacunades de la covid a Eivissa.
A les 15.30 h, Crescencio Aranda Aguilera, de 88 anys i resident d’aquest recurs sociosanitari, ha rebut la primera dosi de la vacuna i, moments després, ha estat vacunat Juan Jesús Rovira Caballero, psicòleg de Sa Serra.
D’aquesta manera ha començat tot un procés progressiu per a vacunar a la població de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera que es realitzarà per etapes, i que s’estendrà fins passat l’estiu.
El passat dimarts 29 de desembre a la tarda, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va rebre les primeres bovines, exactament 975 dosis que es van emmagatzemar a l’ultracongelador situat a l’edifici J de l’antic Can Misses.

Dispositiu de vacunació
Aquesta tarda, un equip de set professionals del Centre de Coordinació Covid, Atenció Primària i Atenció hospitalària, s’ha desplaçat a Sa Serra, on s’ha preparat el dispositiu per a dur a terme la vacunació dels usuaris.
En total, han set vacunats 75 dels 82 residents, un més serà vacunat a la tornada de les seves vacances, amb el que seran finalment 76, és a dir el 92,7% del total d’usuaris d’aquesta residència i 25 treballadors del centre, en una primera fase, ja que la vacunació a professionals sanitaris es realitzarà de manera progressiva.
Juntament amb la injecció, cada persona ha rebut un justificant de vacunació en el qual consta la dosi i la data d’aquesta primera dosi; el lot i la data de la segona dosi, i una referència al portal notificaRAM per a declarar possibles efectes adversos. D’ara endavant està previst que els equips de vacunació d’Atenció Primària es tornin a desplaçar el centre almenys en dues ocasions per a vacunar tant a usuaris com professionals.

Preparació de la primera dosi. Foto: Àrea de Salut

Properes vacunacions
Demà dimarts es continuarà per la residència de Can Blai, el dijous serà el torn del Reina Sofia i el divendres li tocarà a Cas Serres. La vacunació a Sa Residència s’escometrà una volta s’asseguri l’absència de positius, després de realitzar els corresponents cribratges. De moment, no s’ha fet pública la data d’inici de vacunacions a Formentera.

L’arribada de la vacuna no acaba amb la pandèmia
Malgrat aquesta bona notícia, la Conselleria de Salut vol recalcar que la pandèmia no acaba amb l’arribada de la vacuna. S’ha començat per les residències, però encara passaran uns mesos fins a tenir a la població general protegida. A més, cal recordar que fins una setmana després de la segona dosi, que s’administra 21 dies després de la primera, la persona no genera immunitat. Per això, tant en el cas de les residències com en el de la resta de la població, s’ha de mantenir especial cura i seguir les normes i recomanacions per a evitar contagis: L’ús de mascareta, respectar el distanciament social, rentar-se sovint les mans i evitar les aglomeracions.

Compartir

PROGRAMES