TOP
Cercle de fades, vista aèria.

Qui fa els “cercles de fades” a les praderes de posidònia?

Es tracta de clars sense vegetació de forma perfectament circular que apareixen a les praderes de posidònia de la mediterrània i per descomptat en les de Formentera. Les podem veure també en superfície amb la mateixa aparença a diferents punts del planeta.

Fins ara s’havien atribuït a la capritxosa mà humana o a visites d’extraterrestres, però un nou model matemàtic ens ha descobert que aquests cercles es fan per la competència que tenen les plantes pels recursos. L’estudi s’ha publicat a la prestigiosa revista Science Advances i ha set realitzat per investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexes, que depèn del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb la col·laboració de biòlegs del propi CSIC i la Universitat tecnològica d’Aràbia Saudita.

Damià Gomila, que aquest matí estarà a Ràdio Illa ho explica com a “un fenomen misteriós. Hi ha un factor extern que imposa el seu ordre, i la vegetació es distribueix de manera ordenada amb un patró especial”.

Segons l’estudi, la competició entre les plantes canvia la dinàmica de creixement de la pradera radicalment i produeix un comportament difícil de predir.

Hi ha diversos factors competitius difícils de determinar. L’accés a recursos naturals com la llum i els nutrients, així com la interacció amb el moviment de les aigües son factors determinants en aquest procés. Dit d’altre manera: “les plantes d’una determinada zona poden limitar el creixement de les seves veïnes, de manera que zones més poblades inhibeixen el creixement en el seu entorn”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES