TOP
Tronc recollit per servei de neteja del litoral. CAIB

Retirades 1,1 tones de residus de Formentera pel servei de neteja del litoral

El servei de neteja del litoral de la conselleria balear de la Mar ha conclòs la campanya 2023, que va arrancar al juny i va finalitzar el mes de setembre, retirant un total de 27.812,94 kg de residus de l’arxipèlag balear, el que equival a una mitjana de 195,82 kg diaris de deixalles extretes.

L’esforç conjunt de les embarcacions de tipus ‘platja’ i de tipus ‘litoral’, que han treballat ininterrompudament durant cent vint dies, ha permès dur a terme la campanya destinada a la prevenció i sanejament de les aigües de bany en platges i cales de les Balears. En termes de distribució geogràfica, a Formentera s’han recollit 1.099,05 kg de residus, mentre que a Eivissa se n’han enretirat 3.714; Sant Josep va retirar 1.371,48 kg, mentre que a Sant Joan se’n van recollir 914,60. A Mallorca s’han retirat 16.915 kg de residus, mentre que a Menorca 6.083.

Entre els residus retirats, el plàstic és el principal contaminant, constituint el 45,70% dels materials recollits. Li segueixen la fusta, amb un 32,17%, i altres materials com a vegetació (7,20%), objectes diversos (8,20%), matèria orgànica (5,26%) i olis o hidrocarburs (0,78%). Cal destacar que en aquesta temporada s’han retirat 7,6 tones de residus més que l’any passat.

A més de la neteja habitual, les brigades van atendre 23 avisos, incloent-hi l’assistència en casos de vessaments de combustible i la recollida de residus específics en cales concretes. Els avisos 112 i Salvament Marítim van sumar 17, mentre que els restants sis van ser emesos per institucions i particulars.

Durant la temporada també s’han realitzat intervencions com la recollida d’arbres, bidons de plàstic, embarcacions enfonsades a la deriva, animals morts o restes de naufragis.
Així mateix, durant els mesos d’estiu no s’ha reportat la presència de la Caravel·la Portuguesa, encara que sí que s’han recollit alguns borns PelagiaRhizostoma i Tuberculata a zones de bany.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES