TOP
Un dels talls fets a una barca neumàtica.

Sabotegen diverses barques professionals a l’estany des Peix

Diverses barques de llista sisena (fins comercials) propietat de diferents empreses han set sabotejades a l’estany des Peix, segons han informat els afectats i han confirmat fonts de la Guàrdia Civil a Ràdio Illa. Els danys s’haurien produït les últimes dos setmanes, però els més vistosos han tengut lloc durant la passada nit.
Embarcacions neumàtiques han aparegut aquest matí semienfonsades i amb talls just on és més complicat i costós reparar-los, en el punt d’unió entre la goma i el casc. Així mateix, barques de fibra han set danyades amb forats d’un mil·límetre de diàmetre a l’obra viva, cosa que obri una lenta però contínua via d’aigua. Segons fonts de l’àmbit marítim, aquest forat s’hauria pogut fer amb un “tira claus” manual i és especialment problemàtic perquè costa de detectar en un primer moment, però a la llarga, l’entrada ininterrompuda d’aigua pot cremar la bomba d’evacuació i quan el sistema col·lapsa, l’embarcació pot anar a fons.
També s’ha registrat almenys un cas en què s’ha afluixat el mecanisme de la direcció, un altre sabotatge indetectable al principi, però que podria provocar un accident en plena navegació. A més, una altra embarcació ha set amollada del seu amarratge i quan ha set localitzada, fora de l’estany, a la zona des caló de s’Oli, s’ha comprovat que li havien robat la bateria, el filtre de gasolina i havia set objecte de diversos desperfectes, com talls en les mànegues de distribució de combustible.
La Guàrdia Civil investiga el cas i ha confirmat a Ràdio Illa que ha registrat dos denúncies per cinc barques danyades, tot i que apunta que possiblement es comunicaran més casos en les pròximes hores. Segons les empreses afectades, hi hauria almenys vuit barques damnificades de quatre propietaris diferents. L’institut armat investiga la possible comissió d’un delicte de danys. Ara bé, després d’estudiar les declaracions dels afectats i procedir a les diligències oportunes, no es descarta que es puguin afegir altres presumptes delictes atès que alguns dels desperfectes no són fàcils d’identificar en un primer moment i podrien suposar un greu risc per a la vida dels usuaris en plena navegació.

Sospites: “Algú organitzat i professional”
Aurelio López, d’una de les empreses damnificades, resumeix les sospites dels afectats: “Pareix que això ho ha fet algú de forma organitzada i professional”, en referència al fet que bona part dels desperfectes o bé estaven executats de manera que són difícils de detectar, o bé s’han fet amb l’objectiu i el coneixement necessari per causar el grau de dany més gran possible. López ha lamentat els fets i ha assenyalat que “això no ajuda a ningú” i ha afegit: “Tots sabem que hi ha un debat social sobre els usos a l’estany, però això ja entra en una altra dimensió”. L’empresari ha explicat que durant el dia d’avui ha rebut cridades del conseller insular de Medi Ambient, Antoni Tur, i del cap de l’oposició, Llorenç Córdoba, per “conèixer els fets de primera mà” i “mostrar el seu suport”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES