TOP
Antonio Jesús Sanz al Parlament.

Sanz “planta cara” a Vox i defensa l’educació pública al Parlament

Avui en el Parlament autonòmic el diputat per Formentera, Antonio Jesús Sanz, ha realitzat una defensa de l’educació com a eix central de l’estat del benestar i de tota societat, durant el debat de l’esmena a la totalitat presentada per Vox al Projecte de Llei d’Educació de les Illes Balears. L’esmena no ha prosperat i només ha comptat amb els suports de Vox i de l’exdiputat de Ciutadans, ara en el grup mixt, Maxi Benalal.
Entre altres crítiques, el partit de Jorge Campos rebutja el model lingüístic que planteja la norma i a més, argumenta que aquest projecte de llei imposa la “ideologia de gènere”. Així mateix, des de Vox s’ha assegurat que s’intentarà bloquejar la tramitació de la norma, sigui en seu parlamentària o per la via judicial, amb un possible recurs en el Tribunal Constitucional.
En canvi, el parlamentari de la coalició de GxF, PSOE i EU, que ha votat en contra de l’esmena a la totalitat, ha reivindicat una educació pública i universal. Per Sanz, el model ha de prendre com a fonament el respecte a la diversitat, sigui social, cultural o sexual, bàsica per a la cohesió social i la lluita contra les xacres del masclisme o el racisme i ha afegit: “Encara més quan veiem el ressorgiment públic dels discursos de l’odi, al carrer i a les institucions”.
Sanz ha acusat Vox de “voler una societat desinformada per preparar la tornada als temps foscos” i ha citat la plataforma Illes per un Pacte per destacar que cal entendre l’educació com un servei públic que tengui com a fonaments la igualtat i l’equitat i ofereixi una educació de qualitat, oberta realment a tothom, sense cap mena de discriminació. Finalment, ha exigit a Vox el respecte a l’Estatut d’Autonomia i la Constitució.

La primera Llei d’Educació de les Balears 
Entre els aspectes destacats del text que defensa el Govern balear es troben l’impuls de l’autonomia pedagògica i organitzativa dels centres. D’aquesta manera el projecte educatiu serà reconegut com la màxima expressió de l’autonomia de cada centre.
La Llei estableix que el model lingüístic escolar de les Balears ha de garantir que, en acabar el període d’ensenyament obligatori, l’alumnat ha adquirit les competències tant en català com en castellà per emprar amb fluïdesa les dues llengües i la competència bàsica en almenys una llengua estrangera. Les dues llengües oficials són llengües d’ensenyament i aprenentatge, i l’alumnat té dret a rebre el primer ensenyament en la seva llengua si és una de les oficials de les Balears. A més, s’ha de garantir l’ús de la llengua catalana, pròpia de les Balears, com a llengua d’ensenyament i aprenentatge, almenys, en la meitat del còmput horari escolar, amb l’objectiu d’assegurar el procés de normalització lingüística.
La norma dedica un capítol complet a l’educació inclusiva com a principi fonamental de la política educativa de les Balears i en regula els diferents escenaris per fer-ho possible i garantir una resposta adequada a la diversitat educativa i social.
El text també disposa que, en el termini de dos anys des de l’entrada en vigor, l’administració educativa ha d’elaborar un pla que permeti la reducció progressiva de les ràtios fins a un 10% del màxim establert per la normativa bàsica.
D’altra banda, la Llei recull el compromís d’arribar a almenys el 5% del producte interior brut d’inversió en educació en el termini de vuit anys.

Segona oportunitat per a autònoms i PIME
Durant la sessió d’avui matí, Sanz també ha intervingut en el debat sobre la Proposició No de Llei de Ciutadans sobre segona oportunitat per a autònoms i PIME. Segons el diputat per Formentera, “som conscients que la crisi sanitària ha afectat l’economia, amb una paralització de l’activitat d’un importantíssim nombre de PIMEs i autònoms”, i ha reivinicat la “Llei de Segona Oportunitat”, aprovada el 2015, que permet exonerar deutes o alleugerir la càrrega financera, entre altres mesures.
Sanz ha considerat que la intenció de Ciutadans és bona i, tot i que la proposta respon a un model liberal que no comparteix, ha anunciat el recolzament per llençar una campanya informativa. També ha ressaltat que aquesta llei de segona oportunitat, no només tracta d’empreses i autònoms, sinó que també afecta famílies i hipoteques. Per això, ha destacat que hi ha punts que afecten de manera substancial a l’objectiu d’una llei que ha de protegir als més desfavorits, i els ha encomanat que en aquestes propostes també estiguin al costat dels més vulnerables.

Compartir

PROGRAMES