TOP
Antonio Jesús Sanz a la sessió parlamentària d’avui.

Sanz reclama una partida als pressupostos 2022 per al tractament aeri de la processionària

El diputat per Formentera, Antonio Jesús Sanz, ha preguntat aquest dimarts al conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, sobre l’ampliació per a 2022 del servei aeri de control de processionària a Formentera, atès que els tècnics consideren que la plaga té un gran impacte als nostres boscos.

Tractaments
Amb l’arribada de la processionària del pi a l’illa de Formentera el 2007 s’inicià el seu monitoratge amb la instal·lació de trampes amb feromona tipus got; després l’any 2011 es declarà el focus incipient de processionària del pi a la zona des Cap de Barbaria i es van realitzar tractaments terrestres amb canó polvoritzador que aplicava el producte Diflubenzuró a les voreres de carreteres i camins de la zona.
El problema és l’efectivitat del tractament terrestre, que no arriba al 63%, segons dades la mateixa conselleria sobre Sanitat Forestal, per la qual cosa no és una solució efectiva per a l’erradicació de la plaga. A més, el Diflubenzuró és un agent no selectiu i s’ha de fer servir el Bacillus thuringiensis kurstaki (BTK) que és selectiu per a lepidòpters, entre els quals es troba la processionària del pi. Els darrers 5 anys, s’ha fet un tractament aeri, que si bé no ha eliminat la plaga, sí que ha aconseguit que el seu avenç sigui menys agressiu.

Tractaments aeris durant almenys 4 anys
Segons Sanz, davant el problema de salut pública, social i mediambiental cal invertir en la realització novament de tractaments aeris amb BTK de tota la massa boscosa de pinar de l’illa de Formentera, almenys durant els 4 anys vinents, per garantir el seu control i avançar en la seva eliminació. Tot això ha d’anar lligat amb les mesures que ja es realitzen en l’actualitat, les quals el diputat ha posat de manifest.
Finalment, el diputat per Formentera ha sol·licitat a la CAIB que redacti i tramiti el corresponent Pla de tractament aeri per als pinars de Formentera. De fet, la Conselleria de Medi Ambient i Territori exerceix les funcions relatives a la gestió de la sanitat forestal tot i que, segons la Llei de Sanitat Vegetal, són els propietaris els que tenen l’obligació de comunicar a l’administració la presència d’una plaga i actuar per tal de minimitzar-la o erradicar-la.
Sanz no comparteix la resposta del conseller Mir. Segons Sanz “si no es prepara la licitació i s’inclou als pressupostos de 2022, als mesos d’abril o maig no es podrà preparar el servei de tractament aeri per a Formentera, amb el problema que pot suposar la plaga per a l’illa i els seus boscos. Els tècnics de l’illa consideren necessària aquesta actuació”, ha assegurat.

Suport a la nova Llei d’Habitatge
Durant la sessió plenària d’avui, Sanz ha mostrat el seu suport al Projecte de Llei per impulsar i agilitzar la tramitació d’ajudes d’habitatge presentat pel Govern de les Illes Balears. “És necessari generar el marc necessari per poder regular el preu del lloguer als territoris tensats i sí, Formentera és un territori tensat”, ha exposat.
A més, ha aprofitat la intervenció per elogiar la tasca de l’IBAVI juntament amb el Consell de Formentera, ja que es construirà una nova promoció de 17 habitatges de protecció social, així com les ajudes a la ciutadania per tal que algunes famílies no hagin de decidir entre pagar el lloguer o la cistella de la compra. “L’habitatge és una necessitat, un dret bàsic, i no pot ser utilitzat com una mercaderia. Formentera compta amb un lloguer mitjà al voltant dels 1200 euros per un apartament de 2 habitacions i ens trobam amb cada vegada més famílies que han d’abandonar l’illa per tal de poder desenvolupar el seu projecte de vida”, ha conclòs.

Compartir

PROGRAMES