TOP

Sílvia Tur planteja cobrar l’ecotaxa als iots que fondegin al litoral

En la sessió parlamentària de dimarts vinent, compresa dins del debat de l’estat de l’autonomia, la diputada per Formentera, Sílvia Tur, defensarà cinc propostes que afecten els àmbits d’educació, medi ambient i transport. Fonts parlamentàries han confirmat a Ràdio Illa que el Govern balear estaria disposat a aprovar les mocions presentades des de Formentera.


Així, Tur assenyala que ara que l’impost de turisme sostenible ja es cobra a tots els creuers que fan escala a les Balears, cal fer-lo extensiu als iots que recalen al nostre litoral. Per això, la diputada proposa que en un termini de sis mesos el Govern balear elabori un estudi de viabilitat econòmica i jurídica per saber com es pot aplicar aquest impost en el conjunt del turisme nàutic.
D’altra banda, la diputada demanarà al Govern que avanci en la declaració de les tres noves reserves marines proposades per part del Consell Insular i la confraria de pescadors de l’illa. Així, Formentera comptaria amb més de 7.000 hectàrees d’aigües protegides per a la reproducció dels seus recursos de pesca. Es tracta de les zones de sa Punta de sa Creu, Sec des Ram i Baix Fondo.
La tercera proposta sol·licita al Govern l’ampliació de la depuradora, que actualment té una capacitat per gestionar la demanda d’unes 14.000 persones.La diputada afirma que, a més, cal millorar el tractament secundari i implementar el tractament terciari a la nostra illa. El que possibilitaria que les aigües fossin aptes per a l’aprofitament agrícola.


La proposta també contempla la renovació de l’emissari des Caló de s’Oli i de les canalitzacions en alta que el Govern executarà aviat.
La quarta proposta reivindica al Govern l’aprovació del Decret de transport marítim en un termini màxim de sis mesos. Tur ha recordat que aquesta demanda segueix essent de màxima actualitat pels residents de l’illa perquè les freqüències de les connexions marítimes entre Formentera i Eivissa no s’ajusten a les necessitats dels usuaris, especialment a primera i darrera hora del dia.


Finalment, la cinquena proposta demana l’avanç de la inversió prevista per part del Govern a l’Institut Marc Ferrer per ampliar aules i espais comuns, valorada en 1,5 milions d’euros. Tur ha explicat que aquesta obra està programada per la següent legislatura, però la diputada proposa que el termini màxim d’execució sigui l’horitzó 2018-19.
D’altra banda, Sílvia Tur ha valorat molt positivament els més de dos anys del govern del pacte i ha ressaltat diverses millores que han arribat a Formentera amb l’executiu de Francina Armengol. Així, la parlamentària ha destacat que la setmana vinent serà publicat el Decret Posidònia, i que el TAC per a l’Hospital de Formentera començarà a funcionar el 2018. Tur també ha assenyalat la imminent construcció de l’escola de Sant Ferran, la transferència de la promoció turística o la prohibició de les party boats.

Gent per Formentera recolza la proposta per avançar les obres d’ampliació del Marc Ferrer
El partit de la diputada autonòmica assenyala que de prosperar la proposta de Tur ens trobaríem davant d’un avanç sense precedents en infraestructures educatives a la nostra Illa. Així, GxF assenyala que la passada legislatura serà recordada com la d’inversió zero en infraestructures a l’illa de Formentera per part del Govern balear del Partit Popular.
En canvi, segons GxF, amb el Govern del Pacte s’ha aconseguit materialitzar les aules de cuina al Marc Ferrer, i la nova escola de Sant Ferran i escoleta seran una realitat aquesta legislatura.

Compartir

PROGRAMES