Un veler de lloguer s’estavella contra les roques a cala Saona

Aquest matí al voltant de les 11 h un veler de 15,3 metres ha encallat a les roques del Nord de cala Saona i els seus dos ocupants, un home i una dona, han pogut saltar a l’aigua a temps i sortir indemnes del sinistre. L’embarcació està inscrita en la llista sisena, s’anomena The King of Cool, està cedida en règim de lloguer i pertany a la companyia, amb base a Sant Antoni de Portmany, Rumbo Norte, que no ha volgut facilitar cap informació al respecte.
El patró de l’embarcació en el moment del sinistre, Mario Villaamil, ha assegurat a Ràdio Illa que és capità de la Marina Mercant i que després de passar la nit fondejats a cala Saona, aquest matí ha pujat el vent de Ponent, per la qual cosa ha decidit que la millor opció era sortir a navegar i «capejar el temporal». Però «per sorpresa» s’ha adonat que el timó no funcionava i «estava boig». Després de demanar auxili a l’empresa arrendadora, ha esperat que «l’àncora aguantés» la força de la mar, perquè tenia 20 metres de cadena en una profunditat de quatre metres, però quan ha «vengut una onada de cinc metres» ha vist «com saltava l’escota» del fondeig.

Saltar a l’aigua i barallar-se amb les onades
En aquell moment el patró ha donat màquina al motor però el veler «només feia voltes sobre si mateix». Villaamil ha declarat que la seva intenció era embarrancar el veler a la platja per evitar la perillositat de les roques que emmarquen la cala. No obstant això, l’absència de govern de la nau li ha impedit abordar aquesta maniobra: «Llavors li he dit a la meva dona que es posés l’armilla salvavides, l’he pres de la mà i ens hem tirat a l’aigua, barallant-nos amb les onades fins que ens hem agafat a les roques per pujar». El nàufrag ha destacat el risc del moment, perquè just darrere seu hi havia el veler que, a la deriva, també es dirigia cap a les roques i amenaçava en esclafar-los.

Retirada del veler
Mario Villaamil, natural del Ferrol i resident a Almería, es trobava amb la seva companya per passar uns dies de vacances navegant per les Pitiüses. Al migdia, una vegada el veler ja estava encallat, al peu del penya-segat, ha tornat a pujar a bord per recuperar documents i efectes personals, a més de revisar l’estat de l’embarcació, que no li ha paregut que estigués «molt danyada».
Salvament Marítim ha informat a Ràdio Illa que no s’ocuparà de la retirada del veler i que «el seu reflotament ha d’anar a càrrec de l’empresa privada». En aquest sentit, Villaamil ha avançat que l’empresa arrendadora «demà» s’encarregarà de la retirada del veler.

About Author

Comments are closed.

background