TOP
Pilar Calvo a Ràdio Illa.

“Una de cada cinc nenes ha patit violència sexual en l’àmbit esportiu a Europa”

Pilar Calvo, una de les persones que imparteix el curs de Prevenció de la violència sexual a l’esport, presenta a Ràdio Illa aquesta problemàtica i com combatre-la. La formació, organitzada per Espai Dones en col·laboració amb el Consell, s’està impartint aquesta setmana a Formentera, en el marc del programa d’activitats del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones.

El curs de Prevenció de la violència sexual a l’esport, que se celebra al llarg de cinc jornades al Centre d’Esports Nàutics, està dirigit a entrenadors, clubs esportius i professionals vinculats al món de l’esport que reben formació específica tant des del punt de vista teòric com pràctic amb l’organització de diferents tallers.
La consellera d’Esports, Paula Ferrer, ha set l’encarregada d’obrir aquestes jornades, que se celebren per primera vegada a l’illa, i ha destacat que “la necessitat en la formació i conscienciació sobre la igualtat, també en el món de l’esport, és fonamental per posar fi a les conductes delictives, com és la violència sexual”.
“Malgrat haver avançat molt en els darrers anys, en els quals l’esport femení té més visibilitat i protagonisme, encara no és suficient: estam molt lluny. Per això, hem de continuar aplicant polítiques igualitàries que protegeixen a les dones que encara estan patint violència en tots els àmbits, i l’esport és un d’ells”, ha assenyalat la consellera Paula Ferrer.
D’altra banda, Dolors Fernández Tamargo, presidenta de l’Espai Dones, ha valorat el fet de ser la primera vegada que es realitza aquest curs a Formentera, “que a més ajudarà a conèixer millor les pautes a seguir i els protocols a aplicar per prevenir la violència sexual a l’esport”.

Cinc dies de formació
El curs va començar ahir amb una primera sessió enfocada a la conceptualització de la prevenció de la violència sexual a l’esport. La segona jornada se celebra avui i abordarà l’àmbit jurídic i l’aplicació de la llei; en la tercera de demà dimecres s’explicaran els plans contra la violència sexual a l’àmbit esportiu, el dijous els participants faran un taller d’igualtat i el divendres el curs es tancarà amb una jornada de bones pràctiques i una taula rodona. En aquesta taula participaran Marta Lliteras, que parlarà sobre binomi esport i empresa; Oti Camacho, que abordarà la manera d’atrevir-se a dirigir un club; Bàrbara Marchal, que parlarà sobre la marxa nòrdica i l’esport desestacionalitzat; i Pilar Calvo, sobre la importància del teixit associatiu.
En l’organització d’aquest curs també hi ha participat l’Associació per a Dones en l’Esport Professional (AMDP). Aquesta associació va néixer el 2016 per lluitar pels drets de les dones que treballen en tots els àmbits de l’esport i des de juliol d’aquest any compta amb una delegació a les Illes Balears.
La consellera d’Esports ha agraït la participació de l’AMPD “per la seva feina i l’esforç que estan desenvolupant de conscienciació en el món de l’esport”; i ha lamentat que, per mor de la pandèmia, “aquest curs no es pugui fer obert a tothom”, però ha avançat que “des de l’àrea d’Esports es continuaran donant suport a aquestes iniciatives en la lluita per la igualtat”.

Compartir

PROGRAMES