TOP
Cartell de la conferència.

Exposició i conferència per reflexionar sobre la invisibilització de la diversitat del cos femení

Dilluns vinent a les 18 h obre les portes l’exposició Little Black Dress de Yolanda Domínguez. LBD és l’abreviatura de Little Black Dress, un terme de moda que es refereix a un vestit negre, curt i versàtil que qualsevol dona hauria de tenir en el seu fons d’armari.

La tirania del ‘prêt-à-porter’
Aquest projecte tracta sobre la influència i la pressió que exerceixen els cànons del món de la moda en la construcció del cos femení. En els seus inicis la moda era feta a mida de cada clienta: el sastre confeccionava els vestits del dissenyador adaptant-los al cos de cada dona. Amb l’arribada de la producció industrial, les peces comencen a fabricar-se en massa donant lloc al ‘prêt-à-porter’ (peces llestes per a ser portades). Les talles predefinides plantegen un canvi significatiu: a partir d’aquest moment és el cos de la dona el que ha d’adaptar-se a la forma del vestit i no a l’inrevés. Des de llavors les col·leccions, els catàlegs i les desfilades es presenten en una única talla: la 38 europea. El model de dona blanca, jove i prima es converteix en l’estereotip i s’estén també al cinema, la televisió i els mitjans de comunicació, invisibilitzant la diversitat del cos femení quant a talles, formes, raça i edat.

La mostra
Per a aquest projecte, Yolanda Domínguez ha triat una LBD de la talla 38 d’una marca de ‘fast fashion’. Amb aquest vestit està fotografiant dones de totes les talles, races i edats amb l’objectiu de generar un imaginari que mostri la diversitat dels cossos en contraposició al model limitant. A algunes dones el vestit els queda petit, a d’altres els va gran, però totes posen en actitud de poder i orgulloses del seu cos. L’exposició esdevé, així, una reflexió sobre gènere i consciència social, una mirada crítica a la representació de la dona en la moda i una invitació a abraçar la diversitat.
Little Black Dress es podrà visitar del 23 de novembre al 5 de desembre a l’Ajuntament Vell d’11 a 14 h i de 18 a 20 h. Els diumenges i dilluns la sala romandrà tancada.

Conferència Canviar les imatges per canviar el món
Si produeixes imatges, les comparteixes o simplement les mires, t’interessa saber què és el que tens entre mans. Algunes persones les utilitzen per a informar, altres per a expressar-se i segons qui, per a influir o manipular. Hi ha els qui coneixen els seus mecanismes i les usen d’una manera conscient i hi ha els qui simplement repeteixen patrons, copien i enganxen, sense saber quines conseqüències pot tenir aquest gest en la societat.
Fent un recorregut per la història de les imatges, des de la pintura fins als mass media, Yolanda Domínguez ens explica en aquesta conferència com ens relacionem amb les imatges, quines són les seves implicacions socials i com emprar-les d’una forma compromesa i conscient mitjançant exemple del seu propi treball, on planteja la necessitat de transformar l’imaginari col·lectiu per a acabar amb les desigualtats socials.
Aquesta conferència es farà dimarts vinent a les 19 h al Centre d’Esports Nàutics. L’aforament és limitat, per assistir cal fer inscripció a espaidonesformentera@gmail.com o via WhatsApp al 697941016.

Yolanda Domínguez
És artista visual, fotògrafa i activista. Desenvolupa temes de consciència feminista i crítica social relacionats amb el gènere i el consum com a eina social.
En les seves obres utilitza la ironia i la descontextualització com a estratègies principals i defensa el riure com a element d’alliberament. ​Sobre el món de la moda considera que les persones que tenen el poder de generar una imatge han de ser responsables del que estan generant, i practica l’art d’acció, una disciplina basada en l’impacte i el desconcert.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES