TOP
Les OJM es constituiran en tots els municipis on no existeixi un Tribunal d’Instància. DG

Formentera obre l’Oficina Municipal de Justícia

El secretari d’Estat de Justícia, Tontxu Rodríguez, ha inaugurat avui a Formentera el segon projecte pilot d’Oficina de Justícia en els municipis (OJM) que s’implementa a l’Estat, després del dut a terme a la província d’Albacete, i el primer en un territori insular.

Després de recordar que “l’Administració local és la més pròxima i la més accessible per a la ciutadania”, Rodríguez ha assenyalat que “també el servei públic de Justícia, que afecta a tots els àmbits de la vida – personal, familiar o laboral-, necessita una estructura pròxima per a atendre amb la immediatesa més gran les demandes ciutadanes”.

Les OJM que dissenya la Llei orgànica d’Eficiència Organitzativa, que es constituiran en tots els municipis on no existeixi un Tribunal d’Instància, “responen a aquesta necessitat i són especialment rellevants en aquelles localitats més petites, amb dificultats en les comunicacions”, ha afegit Rodríguez.

La presidenta del Consell, Ana Juan, ha destacat en la presentació que aquesta nova oficina “apropa els serveis públics judicials a Formentera d’una manera més àgil i senzilla i evitarà desplaçaments que avui en dia es fan a Eivissa o Palma per un simple tràmit judicial”. Juan ha subratllat que “aquesta modernització de la justícia és molt necessària per a territoris com el nostre” i ha destacat que “Formentera no renuncia a cap jutjat d’instrucció i que es continuarà treballant per millorar els serveis públics a la ciutadania, com fa aquesta nova oficina”.

Facilitats
Amb aquestes Oficines es possibilita una nova organització dels mitjans al servei de la Justícia de proximitat, i la seva plena adaptació a la realitat social i tecnològica.

Així, la nova OJM permetrà a la ciutadania de l’illa assistir per videoconferència a judicis als quals hagin estat citats; evitarà que els policies locals que prestin testimoniatge hagin de perdre la jornada o dependre de les condicions meteorològiques per a viatjar a Eivissa; facilitarà la concessió d’apoderament apud acta; i possibilitarà l’obtenció del reconeixement del dret de justícia gratuïta o la validació d’un títol educatiu estranger, entre altres tràmits.

Per això, el jutjat de pau de Formentera ha estat dotat amb l’equipament tecnològic necessari i reforçat amb personal, que col·laborarà durant el desplegament del projecte, perquè els residents de l’illa no necessitin desplaçar-se fins a les seus judicials d’Eivissa o Palma per a relacionar-se amb la Justícia.

Inauguració del projecte
El secretari d’Estat, acompanyat per la presidenta del Consell, i el director general de Relacions Institucionals i Cooperació Local del Govern de les Illes Balears, Francesc Miralles, han presentat a la Sala de Plens del Consell de Formentera tots els detalls del projecte pilot de l’OJM.

Presentació al saló de plens. CIF

 

Prèviament, s’han realitzat proves d’alguns dels de tràmits que podran dur-se a terme des de l’Oficina de Justícia de Formentera. Així, s’ha fet una connexió per videoconferència des del jutjat de pau amb la ministra de Justícia, Pilar Llop, des de la seu de la Delegació de Govern a Illes Balears, a Palma.

Posteriorment, s’ha fet una jura de nacionalitat a través de videoconferència i s’ha establert una connexió amb l’Oficina d’Atenció a les Víctimes de Delictes Violents i contra la Llibertat Sexual.

També s’ha enllaçat en manera de prova amb una sala de vistes d’Eivissa des del posat Guàrdia Civil. Es tracta d’un sistema, fruit del conveni entre els ministeris de Justícia i Interior, que permet que en el cas que existeixi una denúncia, denunciant i denunciat no tinguin per què coincidir físicament a la sala de vistes.

Finalment, s’ha dut a terme una demostració de lloc de treball deslocalitzat, que ha permès a una funcionària de l’Administració de Justícia del Jutjat de 1a Instància Número 5 d’Eivissa treballar des de Formentera.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES