TOP
La Xarxa compta amb 39 estacions fixes distribuïdes arreu de l’arxipèlag. Foto: GOIB

La Xarxa de Monitoratge de la Posidònia inicia la campanya 2021

La Xarxa de Monitoratge de la Posidònia ha iniciat, aquest diumenge, la seva activitat d’enguany a la zona de Son Verí Nou, a Palma, on es troba una de les estacions fixes distribuïdes arreu de Balears. L’objectiu de la Xarxa és determinar l’estat de conservació de les praderies de posidònia al llarg del temps, com a eina per a l’adequada gestió i conservació d’aquest ecosistema.

Funcions de la Xarxa
La Xarxa es va posar en marxa l’any 2002, encara que va ser interrompuda entre els anys 2012 i 2017. Llavors, gràcies als fons de l’Impost de Turisme Sostenible, es va recuperar aquest seguiment, del que se n’encarregarà a partir d’ara el servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Aquest dispositiu està format per 39 estacions fixes al voltant de les principals illes de l’arxipèlag balear on es controlen periòdicament una sèrie de paràmetres propis de les praderies i relacionats amb el seu estat de conservació: quantitat de Posidònia oceànica, presència de nacres com a espècies associades de gran interès, presència d’algues invasores i, addicionalment, temperatura de l’aigua.

Participació ciutadana
La Xarxa depèn íntegrament de la participació ciutadana, i cada any s’ofereix a diverses institucions, clubs de busseig i grups de bussejadors voluntaris, l’oportunitat de participar en aquest projecte centrat en l’estudi de l’estat de conservació dels nostres fons.
Cada entitat o centre d’immersió mostreja una o diverses estacions en funció de les seves possibilitats. Generalment, el mostreig d’una estació requereix una única immersió amb la participació d’un mínim de 5-6 bussejadors voluntaris.
La coordinació i organització del mostreig de cada estació recauen sobre la coordinadora de la Xarxa, mentre que altres aspectes logístics de la sortida poden dependre dels centres d’immersió o entitats. Abans de cada immersió sempre es realitza una petita formació perquè els bussos voluntaris es familiaritzin amb les tècniques i materials emprats.

Compartir

PROGRAMES