TOP
Un membre de l’equip amb una resta arqueològica

Iniciat el pioner projecte Paleoformentera sobre els primers pobladors de l’illa

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que aquesta setmana s’han realitzat els primers treballs del projecte ‘PaleoformenteraHistoria del paisaje y gestión de los recursos vegetales por parte de los primeros pobladores de Formentera’, beneficiari de la Beca d’Investigació 2020. Els coordinadors del projecte són el doctor Pau Sureda, investigador postdoctoral de l’Instituto de Ciencias del Patrimonio INCIPIT-CSIC ), i el doctor Jordi Revelles, investigador postdoctoral de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA ). Els treballs han consistit en l’obtenció de seqüències sedimentàries de l’estany Pudent i l’estany des Peix per reconstruir la seva història ambiental i climàtica.

Primeres actuacions d’aquest tipus a les Pitiüses
Es tracta de les primeres actuacions d’aquest tipus a les Pitiüses i s’han portat a terme amb la col·laboració d’un equip de geòlegs de l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC) i del Centro de Investigaciones EnergéticasMedioambientales
y Tecnológicas (CIEMAT).
El doctor Pau Sureda ha assenyalat que “en els propers mesos es processaran les mostres obtingudes i es realitzaran estudis que permetran reconstruir la història de la vegetació, els incendis i les fluctuacions climàtiques durant els darrers mil·lennis”. Sureda ha assegurat que “tota aquesta informació resultarà clau per comprendre les dinàmiques naturals i la relació de les poblacions prehistòriques amb el medi insular”.

Increment de la dotació econòmica de la beca
Per la seva part, la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha mostrat la seva satisfacció per l’inici dels treballs d’investigació “d’un estudi que incidirà en les arrels de l’illa i que ajudarà a comprendre millor l’empremta de la riquesa natural de Formentera”. Cal recordar que enguany “s’ha donat un impuls econòmic” a aquesta beca i ha passat a 8.500 euros, 2.500 euros més que les darreres edicions. La consellera de Patrimoni ha assenyalat que “l’increment era necessari, d’acord amb la rellevància dels treballs que es presenten”. A aquesta edició es varen presentar sis sol·licituds, dues més que l’any anterior.

Les investigacions del projecte ‘Paleoformentera‘ també compten amb finançament de l’empresa Trasmapi.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES