TOP
Iots fondejats aquesta setmana as Cavall d’en Borràs, en el Parc Natural de ses Salines.

Govern balear i Guàrdia Civil: cap sanció per música alta i remors en els iots

La presència de iots equipats amb sistemes de so i emetent remor i música a tot volum ha proliferat en diverses zones del litoral de Formentera, com Migjorn o es Caló, però especialment en el Parc Natural de ses Salines, en platges com les de ses Illetes, Espalmador o es Cavall d’en Borràs.
Malgrat que les festes a bord i a tot volum són una pràctica habitual i estesa per tot el litoral formenterer, el Govern balear ha informat Ràdio Illa que des de l’1 de maig no s’ha aixecat cap acta en contra d’aquestes manifestacions de contaminació acústica en espais protegits. Així mateix, a l’oficina de comunicació de la Guàrdia Civil tampoc li consta cap actuació en aquest sentit.
El Consell de Formentera ha informat que en aquests casos és d’aplicació la LECO (Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental) i la LEA (Llei d’Avaluació Ambiental). A la LECO es contemplen sancions de 100 a 100.000 euros depenent de la gravetat i les circumstàncies, com ara l’aglomeració de persones, si l’indret afectat és una zona de nidificació d’espècies protegides o si s’han causat danys a l’entorn.
L’ordenança municipal reguladora de sorolls i vibracions especifica que el control dels “sorolls que generin embarcacions (…) en les aigües que limiten amb la costa, es reserva a l’autoritat estatal competent”, que en aquest cas podrien ser els agents de Medi Ambient o la Guàrdia Civil.
D’altra banda, el Parlament balear aprovà el juliol de 2016 la Llei d’Avaluació Ambiental de Balears, en la qual es prohibeix la realització de «festes en vaixells» en totes les zones protegides de la nostra comunitat. La prohibició afecta el 100% del litoral de Formentera, ja que la nostra costa està qualificada amb diverses figures com Lloc d’Interès Comunitari, Parc Natural i Reserva Marina.

Col·laboració entre Govern i Consell
El conseller insular de Medi Ambient, Antonio Jesús Sanz, ha explicat que s’ha contactat “amb un dels agents de Medi Ambient de l’illa, que seria el [cos] competent per imposar aquestes sancions i ja hem parlat per fer un pla d’inspecció sorpresa”. Ara bé, segons explica Sanz, els agents de Medi Ambient que operen a Formentera no disposen d’embarcacions per fer aquesta tasca, per la qual cosa “es farà una col·laboració amb el Consell, perquè l’agent pugui usar la barca d’inspecció” de l’administració insular. Cal matisar que des del Govern balear s’ha indicat just el contrari, que “els agents de Medi Ambient fan sortides amb la barca disponible al Parc Natural per realitzar diverses tasques de vigilància del compliment de la normativa” d’aquest espai protegit.
Per part de la Guàrdia Civil, els mitjans marítims desplegats a les Pitiüses, un dels epicentres del trànsit nàutic del Mediterrani occidental, consisteixen en una llanxa de 10 metres amb base al port d’Eivissa i, per a la cobertura a tot l’arxipèlag balear, dues patrulleres de gran eslora, el Río Segura (73 metres) i el Río Miño (50 m). L’institut armat informa que cada una d’elles compta amb dues barques auxiliars que es poden fer servir per a les tasques de vigilància litoral.

Guàrdia Civil: “Que aguantem el soroll”
La passada setmana, Guillem Miralles, de Formentera a Vela, explicà que és molt habitual que alguns iots emetin música i remors a volum elevat, durant el dia i fins a altes hores de la matinada, pertorbant l’hàbitat natural i la tranquil·litat de la resta d’usuaris d’un espai suposadament protegit per la normativa. Miralles, un navegant que confessa que ha de “dormir amb taps a les orelles”, ha subratllat la sensació d’impunitat amb relació a aquestes pràctiques. En aquest sentit, destaca que el servei de la vigilància de la Posidònia és l’únic que ha intentat posar-hi remei, tot i que els seus treballadors només poden informar de la normativa, ja que no són agents de l’autoritat i no tenen capacitat sancionadora. Arran del testimoni de Miralles, les xarxes socials de Ràdio Illa es van omplir d’experiències similars.
Clara Castellotti ha indicat que els passats 25 i 26 de juliol, a “Migjorn, davant de l’Hotel Formentera Playa” es van patir “dues nits de crits i música a tot volum fins a les 5 del matí”, una contaminació acústica generada per “6 o 7 vaixells” abarloats que “muntaven una festa en grup”. L’afectada cridà a la Guàrdia Civil i, “molt amablement” la van redirigir a la Policia Local. En la segona trucada, els agents d’aquest cos li explicaren que “no tenien mitjans ni competències” i li facilitaren el telèfon 062, on suposadament l’haurien redirigit fins als serveis de la Guàrdia Civil en l’àmbit marí, si bé Castellotti ja no portà a terme aquesta cridada.
Altres usuaris de les xarxes socials relaten fets similars a tot el litoral de Formentera: cala Saona, ses Illetes, es Pou des Verro. Fins i tot en un dels comentaris, signat pel perfil de Jose Vidal, es proposa un remei a aquestes agressions acústiques: “Al matí [quan ja ha acabat la remor] es fan tres voltes [a l’embarcació agressora] fent una cassolada mentre [els tripulants] dormen”. I afegeix: “Ho anomèn el cercle de la vergonya (…) ja veuràs com s’ho pensen la pròxima vegada”.
D’altra banda, Diletta Carmellini assenyala que després d’haver telefonat a la Guàrdia Civil per denunciar remors en un iot veí, li van assegurar que “com que no hi ha legislació que reguli el sarau a la mar… doncs res, que aguantem el soroll”.

Compartir

Comentaris (1)

  • Finselsous

    Com sou els ecoconservadors… no es pot posar música però poden pasar 40. Ferrys a tota màquina . No es un parc natural, es un parc de atraccións

Ho sentim, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.

PROGRAMES