TOP
Esborrany de la redefinició de projecte proposada per l’Associació d’Usuaris Professionals de l’estany

L’Associació d’Usuaris Professionals vol doblar el nombre de barques a l’estany des Peix

L’Associació d’Usuaris Professionals de l’estany ha proposat la reformulació de la regulació de fondejos en aquest espai natural protegit. Segons aquesta associació, es tracta d’una “proposta lògica, raonable i sostenible mediambientalment, en la qual aglutinem i unim a tots els usuaris actuals particulars i empresaris que viuen i treballen actualment a Formentera”.

Projecte mal fet i sense comptar amb els usuaris de l’estany
Malgrat gestionar unes activitats lucratives prohibides en el Parc Natural d’acord amb el Pla Rector d’Ús i Gestió, almenys segons el Consell de Formentera i la Direcció General d’Espais Naturals del Govern balear, els empresaris de negocis que operen a l’estany reclamen que es refaci el projecte utilitzant les xifres actuals d’ocupació en comptes, afirmen, de les de dues dècades enrere.
Així, els usuaris professionals creuen que el projecte està mal fet tècnicament, i que no s’ha comptat amb l’opinió dels usuaris actuals, professionals i particulars, demostrant no tenir idea de les necessitats reals i de les diferents problemàtiques.

Arribar a gairebé 600 embarcacions dins l’estany
Segons un comptatge fet el passat 19 d’agost a l’estany amb dron per membres de l’associació, a la zona hi havia 528 embarcacions, de les quals 446 particulars i 82 professionals.
Per aquest motiu, des de l’associació proposen diversos canvis sobre el plantejament original, com ara sumar 232 boies extres a les 207 del projecte actual i duplicar el nombre de pantalans, de 78 a 156 que, això si, serien desmuntables a l’hivern, un desmuntatge i reinstal·lació que pagarien els empresaris de la seva butxaca.
Amb aquesta fórmula, segons l’Associació d’Usuaris Professionals de l’estany, aquest espai protegit pertanyent al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera podria acollir gairebé 600 embarcacions, de manera que tant empreses com particulars podrien continuar gaudint d’un espai que qualifiquen de tots i per a tots.

Beneficis dels canvis proposats segons l’associació
Segons l’Associació d’Usuaris Professionals de l’estany, amb els canvis que ells proposen en el projecte de regulació de l’estany des Peix, s’aconseguiria un llac per a tots a l’estiu, amb “mínims damnificats, particulars i professionals”, mentre que a l’hivern hi hauria un estany “sense pantalans i pràcticament buit, perquè la sisena (embarcacions dels usuaris professionals) desapareix i la majoria de particulars treu els seus vaixells de l’aigua”.
Així mateix, la sisena se salva de l’extinció a Formentera. Ja que “de seguir en aquesta línia decapitem a ¾ parts, beneficiant als empresaris d’Eivissa a costa de matxucar als de Formentera”. Recorden a més els empresaris d’aquesta associació que el negoci nàutic a Formentera “no és sols els que lloguen a l’estany, són totes les empreses nàutiques que donen serveis de lloguer, reparació i venda a particulars i professionals”, i delmar el seu negoci a nivells insostenibles, només servirà per “carregar-se a la gent que viu, treballa i paga els seus impostos a l’illa des de fa molts anys”.
A més, afirmen des de l’empresariat de l’estany, “es redueix el trànsit al port, amb el consegüent perill que fins ara s’ha assumit i la seva saturació provada. Ja que es podrien eliminar les embarcacions sense titulació que operen des del port passant-los a l’Estany per un tema obvi de seguretat i quantitat”. En aquest sentit, es fa referència a “l’accident ocorregut darrerament a Eivissa, o plantar-nos en temporada a veure la bocana del port de la Savina a primera i darrera hora i veure la voràgine de vaixells entrant i sortint”.
Se soluciona també el problema actual de la llista 6a al port, quedant reduïda a vaixells més potents, de més eslora i patronejats per gent titulada.
Des de l’Associació d’Usuaris Professionals de l’estany es creu que políticament i empresarialment (el projecte actual) és “un desastre quan vivim del turisme i de l’oferta d’oci que oferim, sent la nàutica una de les importants, ja que la gent ve aquí a gaudir de la mar”.

Compartir

Comentaris (1)

  • Finselsous

    Ben explicat… però home, el titular un poc sesgat, no? Posar un pantalan només de temporada i augmentar places no vol dir doblar. A veure que us sembla aquest: “les empreses profesionals del estany des peix volen poder seguir treballant”

Deixa una resposta

PROGRAMES