TOP
Imatge d’arxiu de l’estany des Peix.

L’Associació d’Usuaris Professionals demana mesures cautelaríssimes urgents al TSJIB per aturar obres i suspendre reglament d’usos

En una nota remesa a Ràdio Illa, l’Associació d’Usuaris Professionals de l’Estany des Peix, informa que abans-d’ahir divendres va demanar mesures cautelaríssimes urgents al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears exigint l’aturada immediata de les obres i la suspensió del recentment aprovat reglament d’usos d’aquesta llacuna natural. Aquesta petició es fonamenta jurídicament, segons l’associació, en el contenciós administratiu presentat el passat vuit de maig, admès a tràmit pel jutge, en base, al seu torn, a les al·legacions al reglament que van presentar al Consell sense que tinguessin cap efecte en l’administració insular.

Segons aquesta entitat, que aglutina a una part substancial dels empresaris de barques de lloguer, enquadrats administrativament en l’anomenada llista sisena i que segons la nova regulació i reglament d’usos tenen prohibit fondejar a l’estany, la decisió de judicialitzar la qüestió ha estat presa després de diversos intents fallits de diàleg amb el Consell en les figures de les seves presidentes i consellers de medi ambient, a qui exigeixen “responsabilitats”.

En el comunicat, l’associació, que deixa clar que fou constituïda per defensar els seus interessos professionals i “vetllar per l’espai que utilitzem”, afirmen que des del Consell “no sols estan atemptant contra el sector professional de l’illa que és part del motor econòmic de l’illa, empreses legals que dinamitzen i ofereixen servei a
particulars i turistes, exercint una activitat legal en l’estany”, i que així ho defensa l’advocat de l’associació en el contenciós administratiu presentat. L’escrit també assegura que el Consell “va contra tot particular que vol exercir el seu dret de gaudi de l’estany pel simple fet de voler eliminar pràcticament a la meitat dels usuaris usant diferents motius il·legals sense donar-los tampoc solucions alternatives. Particulars que s’han vist superats per la situació i no han sabut-pogut defensar els seus drets pel desconeixement legal i o la dificultat de contractar un advocat individualment.”

La nota de premsa, contundent en l’estil, expressions i asseveracions, prossegueix assenyalant raons que, segons el parer de l’associació, justifica la denúncia als jutjats: “Finalment per atemptar descaradament contra el llac, executant un projecte diferent del presentat: morts desmesurats, alguns inexistents en el projecte, reubicació de fondeigs per impossibilitat de posar els ancoratges ecològics, passarel·la elevada que desafia la integració paisatgística tal com demana el PRUG, etc. A més de presentar un reglament per imposició i amb motius d’urgència no justificats, que se salta drets fonamentals de tots i diversos capítols del mateix PRUG. I després de prohibir el fondeig lliure posant cartells en la bocana contradient les lleis actuals.”

Per totes aquestes raons “i davant tal atrocitat en nom de l’ecologia i del medi ambient”, l’associació reitera que sol·licita amb les mesures judicials més amunt exposades, l’aturada immediata de les obres i la suspensió del reglament. També exigeix al Consell que “deixin treballar tranquils als professionals i deixin gaudir als particulars d’aquest llac que és de tots”. En aquest sentit, asseguren que l’estiu van passar pel Parc Natural 70.000 vaixells dels quals més de la meitat eren professionals. I que, per tant, “deixin les mentides, la hipocresia i el cinisme de banda, darrere d’interessos que desconeixem i no ofeguin als professionals i particulars de l’illa en nom del medi ambient. Regulin el llac, donin cabuda i solucions per a tots, i deixin-se de prohibicions que no tenen base legal. Regular no és prohibir, els allarguem la mà per a ajudar i aportar solucions integrals per a tots, que és l’esperit del PRUG.”

I avisen que “volem deixar ben clar que no deixarem que trepitgin els nostres drets com a empresaris de l’illa. Que secundem i entenem als particulars discriminats del llac amb aquest reglament, que són en definitiva tots els residents en aquesta illa, i​ entenem a tots aquells que no tenint vaixell veuen ara el despropòsit realitzat en l’estany”.

L’associació, també recorda l’únic estudi -afirmen- conegut dut a terme per un equip de biòlegs del Centre d’Estudis avançats de Blanes i el CSIC sobre l’Estany en el 2008, informe sol·licitat pel Consell i el GOIB, amb motiu de la regulació que es pretenia en aquell moment, el qual, segons l’entitat, el Consell han ignorat sempre “perquè suposem no els agradava el que deia i anava en contra del que volien fer, que era buidar la llacuna de vaixells en contra de la tradició de l’illa, però del qual tenien coneixement”. Aquest estudi de fa tretze anys, adjuntat en el comunicat, afirma, en la lectura que en fa l’associació, que L’estat de conservació de la llacuna és bo, l’activitat nàutica és compatible amb la preservació del medi ambient, i finalment dóna directrius per al que van sol·licitar l’estudi, regular l’estany: Diu resumidament: dels 800 morts comptabilitzats facin un cens, desarmin cadenes dels abandonats sense treure el mort, separin els vaixells de la zona de bany, reutilitzin els morts abandonats i reubiquin-los per a donar cabuda a la demanda i ús tradicional del llac donada la impossibilitat de creixement del port, i recomana no usar pantalans.” Segons l’Associació d’Usuaris Professionals de l’estany, les autoritats locals han optat per tot el contrari i insinuen “interessos polítics i econòmics darrere de tal maniobra”.

El comunicat acaba amb una crida a la unitat i mobilització “a tot el poble contra aquest despropòsit de l’administració que ens afecta a tots.”

Compartir

Comentaris (1)

Deixa una resposta

PROGRAMES