TOP
La baldritja es distribueix al voltant de quasi totes les illes de Formentera i Eivissa.

Medi Ambient i IRBI demanen la col·laboració ciutadana per rescatar Baldritges

El Servei de Protecció d’Espècies, juntament amb l’associació Iniciativa per a la Recerca de Biodiversitat de les Illes Balears (IRBI) i l’Acord per a la Conservació dels Albatros i Petrells (ACAP), engeguen una campanya per tal de minvar la mortalitat de baldritges (Calonectris diomedea) que es poden trobar caigudes a terra als nuclis costaners.

La baldritja o virot gros és una au marina que viu a mar oberta i s’acosta per criar a illes, illots i penya-segats del litoral, on fan la posta d’un sol ou a finals de maig o principis de juny. A mitjan mes d’octubre els polls comencen a abandonar el niu i és quan, a causa de la inexperiència, es poden desorientar i ser atrets cap als nuclis de població propers a la costa amb la il·luminació artificial i caure. Així, poden ser atropellats o atacats per depredadors, com els gats.

Per aquest motiu, la conselleria balear de Medi Ambient i l’associació IRBI recorden a la ciutadania que, en cas de trobar una baldritja en perill, s’ha de cridar al 112 o al Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) per activar el protocol de rescat adient. En cas d’haver-lo de recollir de la zona on es troba, s’ha d’agafar amb cura i deixar-lo en una capsa ventilada fins que arribin els tècnics. En cas de trobar-lo mort, també és adient comunicar-ho per tenir-ne constància.

Des del 2010, el COFIB ha atès 137 virots grossos, 85 dels quals eren polls. La majoria d’aquests varen ser atesos a causa de problemes relacionats amb la contaminació lumínica.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES