TOP
Àlex Julià a Ràdio Illa.

Falta d’habitatge, el cas d’un professor: “A Formentera no és possible muntar un projecte de vida”

Àlex Julià és un mallorquí de 25 anys que ha tardat molt poc a adonar-se de la profunda falta d’habitatge residencial que pateix Formentera, especialment ara que ens trobam a les portes de la nova temporada turística.

Fa només tres setmanes que ha arribat a l’illa per substituir un docent de baixa en la plaça de professor d’anglès al CEIP Mestre Lluís Andreu i ja sap que en menys d’un mes, es quedarà sense casa. Actualment, paga 600 euros per un estudi d’uns 35 m² que haurà d’abandonar el 15 de maig, quan hi vendrà a instal·lar-s’hi la propietària. No obstant això, necessita trobar llar fins al 30 de juny, quan conclou la seva tasca de professor. Els habitatges que ha trobat per al mes de juny tenen preus astronòmics que no pot assumir: 4.200 euros per a dues persones o 36.000 euros per a sis.
També ha contactat amb l’IBJove per poder passar les darreres setmanes de curs a la Casa de Colònies, però la seva proposta ha set rebutjada per la conselleria balear d’Educació perquè, segons explica el professor, li han dit que durant el juny aquesta instal·lació és utilitzada per allotjar infants.

Les opcions: hamaca, casa en construcció…
Les alternatives que estudia aquest mestre de Primària donen bon testimoni de la precarietat per la qual passen els professors, però també metges i altres professionals de tota mena que venen a fer feina a Formentera. Una mare li ha ofert la seva pròpia habitació, per la qual cosa ella aniria a dormir al menjador de la casa. També li han proposat instal·lar-se en una casa en construcció i un company de l’escola li ha ofert el seu sofà fins a finals de maig. Ara bé, en aquest cas, l’habitatge es destinarà al lloguer turístic a partir del juny, o sigui que tampoc li resoldrà per complet la seva necessitat.
Així mateix, no es planteja abandonar el lloc de feina i tornar a Mallorca, ja que la falta de casa no és motiu justificat per deixar la plaça. Si ho fes, seria penalitzat amb dos anys sense poder accedir a les llistes per assignar professorat. Atrapat en aquest carreró sense sortida, n’Àlex no es planteja dormir al cotxe, que és el recurs d’alguns dels professors que fan feina a Formentera, perquè el seu únic vehicle és una bicicleta. En canvi, pensa a estendre una hamaca o plantar una tenda en un espai natural, malgrat que és conscient que l’acampada no està permesa a Formentera i podria ser sancionat.

No és “caritat”
Aquest jove docent subratlla que no demana “caritat, sinó una acció conjunta de la societat o de les institucions per arribar a una solució” i es pregunta “què farem amb els boixos? On viuran quan es vulguin independitzar?” A més, indica que si cal abandonar l’habitatge cada vegada que comença la temporada turística, “no és possible” muntar a la nostra illa “un projecte de vida” i assenyala el perill que Formentera es converteixi en “un parc turístic, un aparador”.
N’Àlex continua buscant casa per poder acabar el curs. Si voleu contactar amb ell, podeu fer-ho a la següent adreça: alejandro97mrc@gmail.com

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES