TOP

Campanya de conscienciació de nidificació de tortugues marines

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el coordinador del departament de fauna marina del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), Guillem Fèlix, han presentat, aquest dimarts, la segona edició de la campanya de conscienciació per demanar col·laboració ciutadana per alertar d’intents de nidificació de tortugues marines.

Enguany, està previst que, a través de la campanya impulsada pel COFIB, més establiments se sumin per col·laborar en la visibilització de ferratines que es distribueixen a platges, punts d’informació turística, ajuntaments, ports i clubs nàutics, centres de busseig i establiments turístics.

Mir ha recordat la importància de les campanyes d’informació i conscienciació, ja que “són peces clau per a la conservació d’una espècie vulnerable com és la tortuga marina perquè ens permet arribar a temps per gestionar correctament els nius i assegurar-ne la viabilitat”. La campanya es va iniciar ahir dilluns i es mantindrà activa fins al 15 d’octubre, durant el període de possibles esdeveniments de nidificació.

El conseller ha destacat l’èxit de la primera edició de la campanya, que va distribuir gairebé 2.200 ferratines i el vídeo, editat en cinc idiomes, i va tenir més de 10.000 visualitzacions. Els adhesius duen un codi QR que condueix a aquest vídeo, on s’informa sobre com s’ha d’actuar en cas de trobar una tortuga marina ponent ous, un niu, un rastre o tortugues nounades a l’arena o arribant al mar.

Cal recordar que, si es troba alguna d’aquestes situacions, és molt important no molestar als animals, evitar els renous i les llums, respectar la distància i telefonar immediatament al 112 per donar l’avís i que el personal tècnic es pugui desplaçar al lloc com més aviat millor.

Entre 2019 i 2022, s’han registrat set esdeveniments de nidificació, tres a Eivissa i dos Menorca, i dos intents de nidificació a Formentera. Aquest fenomen, observat també al litoral de la Mediterrània, és atribuïble a l’escalfament de la mar i suposa un nou repte de conservació de la biodiversitat.

Els nounats es destinen al programa Head Starting, que consisteix en la seva cria en un medi controlat i la seva posterior alliberació, un any més tard, amb una mida i un pes que augmenten notablement la seva probabilitat de supervivència. Aquesta metodologia es va començar a emprar a les Illes Balears l’any 2019 amb l’aparició dels primers nius a l’arxipèlag i, fins al moment, s’han criat 131 nounats amb un percentatge de supervivència del 93,6%.

Tortuga recuperada i posteriorment alliberada. CAIB

La tortuga marina és una espècie catalogada com a vulnerable. Històricament, ha nidificat a la Mediterrània oriental, però els darrers anys ha intensificat el nombre de postes al vessant occidental, un fenomen que els científics relacionen amb l’emergència climàtica i l’increment de la temperatura de la mar. Per això, és de vital importància elaborar plans de conservació, executar projectes de recerca i sensibilitzar la població sobre aquesta espècie tan important al nostre ecosistema marí.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES