TOP
Votació unànime durant el Ple insular del mes d’abril.

El Ple aprova el Pla de Patrimoni, que es reuneixi la Comissió de l’estany i les restriccions as caló des Mort i al far des Cap

El Ple ordinari del mes d’abril del Consell de Formentera ha aprovat 10 propostes de l’equip de Govern i quatre de l’oposició. A més, en la sessió s’ha donat compte de la decisió del president, Llorenç Córdoba, d’apartar-se dels tràmits relatius al concurs de quioscos, que ja és oficial.
El cap insular ha rebutjat taxativament “les falàcies” que argüeixen les empreses que han sol·licitat la seva recusació, però tot i això ha decidit apartar-se del procés “perquè no hi hagi problemes i no s’aturi més [el concurs]”. L’oposició ha criticat a Córdoba, assenyalant que apartant-se voluntariament de la licitació ha evitat haver de donar explicacions sobre la recusació en el Ple.
En aquest punt també ha intervingut el secretari insular, Àngel Custodio Navarro, que ha exposat que queda pendent de resoldre, en el termini màxim de demà divendres, la recusació de la lletrada de Recursos Humans que redactà l’informe que recomana declarar desert el concurs de quioscos.
Pel jurista “no hi ha dubtes que no procedeix acceptar” l’argument de la recusació relatiu a que presideix una entitat subvencionada pel Consell. Navarro ha recordat que la subvenció va estar aprovada pel Ple, inclosa en el Pla Estratègic de Subvencions i s’ha repetit al llarg dels anys. Ara bé, el secretari abordarà en un informe els altres arguments de la recusació a la lletrada. El document ha d’estar llest en les pròximes hores i la vicepresidenta primera, Verónica Castelló, haurà de prendre una decisió d’acord amb aquest informe com a màxim, demà divendres.

Impuls per a la recuperació de ses Salines
El Ple ha aprovat per unanimitat el Pla de Gestió del Patrimoni Cultural per al bienni 2024-2025, que ha estat redactat pels serveis tècnics de l’àrea de Patrimoni. Quant a les actuacions a dur a terme, destaquen l’elaboració de l’inventari del patrimoni cultural immaterial; la fase II de la carta arqueològica subaquàtica; la revisió del catàleg i de l’inventari del patrimoni cultural de Formentera; la finalització del catàleg de camins; l’aprovació del Pla Especial de Protecció del lloc històric de ses Salines; l’encàrrec del Pla Especial de Protecció del lloc històric de la Colònia penitenciària de la Savina (o es Campament); encàrrec del Pla Especial de Protecció del lloc d’interès etnològic dels varadors i elaboració del catàleg d’embarcacions tradicionals de Formentera.
El conseller del ram, Òscar Portas, ha subratllat que és “un pla continuista”, perquè “s’ha de continuar amb la feina començada” i ha incidit en que l’equip de Govern vol “posar la prioritat a ses Salines” per la qual cosa ha anunciat pròximes converses amb la propietat de l’espai, per posar remei a “l’estat molt precari d’abandonament” que presenta.
Quant a l’apartat de recerca, el Pla de Gestió del Patrimoni Cultural per al bienni 2024-2025 preveu la documentació del patrimoni cultural immaterial; l’estudi interdisciplinari del jaciment arqueològic des Monestir; l’estudi interdisciplinari del procés de repoblació de Formentera durant el segle XVIII; l’estudi arqueològic de béns immobles amb alt grau de deterioració i les intervencions arqueològiques no invasives i en jaciments ja excavats.

Es Campament, sa Tanca Vella, casa des Telègraf
En matèria de conservació, restauració i adquisició, el pla biennal preveu avaluar l’estat actual dels immobles integrants del BIC de ses Salines; l’aprovació del projecte de rehabilitació i de museografia de can Ramón; l’aprovació del projecte de restauració, consolidació i posada en valor des Campament; la redacció de projectes de consolidació i restauració de les torres costaneres; la neteja i manteniment dels jaciments arqueològics; la posada en valor del jaciment de Cap de Barbaria II; la rehabilitació de Can Ramon; la restauració de la casa del Telègraf i des Campament; la restauració de la capella de sa Tanca Vella i la posada en valor del seu entorn; l’adquisició de fons per a la col·lecció etnogràfica de Formentera i per a l’arxiu d’imatge i so; ajudes per a conservar, restaurar i mantenir béns del patrimoni cultural; així com la col·laboració amb els titulars de béns del patrimoni cultural.
Referent a formació, es donarà continuïtat a les jornades d’estudis locals Joan Marí Cardona i al curs d’història de Formentera; es faran cursos i tallers de recuperació d’activitats tradicionals; tallers de tècniques i materials tradicionals en l’arquitectura tradicional i la sensibilització sobre patrimoni cultural en diferents col·lectius i associacions.

Mobilitat: sa Tanca d’Allà Dins i caló des Mort
El ple ha aprovat al seu torn, també per unanimitat, la limitació de l’accés de vehicles a la finca de sa Tanca d’Allà Dins (far des Cap) des del 15 de maig al 15 d’octubre, restricció que es realitza anualment. També ha aprovat per unanimitat restringir en aquestes mateixes dates l’accés i l’estacionament a les zones de Caló des Mort i es Ram.

Gent per Formentera: estany des Peix, residus i transparència
Pel que fa a les sis propostes de l’oposició, s’han aprovat per unanimitat les tres presentades per Gent per Formentera i una de les que ha defensat el PSOE.
La primera proposta de GxF aprovada demana al Consell que compleixi amb el Reglament Orgànic del Consell (ROC) i doni resposta als escrits i sol·licituds de documentació per garantir la transparència de la institució i es respecti el dret de l’oposició a fer la seva feina de control i fiscalització al Govern insular. A més, la proposta també demana que es compleixi el ROC en referència a la convocatòria de les juntes de portaveus demanades per part de l’oposició i que es faciliti l’accés digital als expedients dels quals l’oposició demana informació. El president del Consell, Llorenç Córdoba, ha justificat el vot favorable de l’equip de Govern a aquesta proposta i ha reconegut que ja ha pres mesures per tractar d’esclarir les filtracions d’informació que s’estan realitzant en els últims temps a determinats mitjans de comunicació en qüestions en les quals encara no s’havia informat els grups de l’oposició.
La segona proposta de GxF, que ha set matisada per l’equip de Govern, insta al Consell a interposar les sancions corresponents a l’empresa concessionària de la neteja i recollida de residus (Prezero) pels possibles incompliments del contracte. A més, la iniciativa de la formació d’Alejandra Ferrer demana al Consell que faci el seguiment i que, si s’escau, formi part de les negociacions entre empresa i treballadors de la nova contracta de residus, per evitar a partir de juny una nova vaga, en aquest cas indefinida, del personal de neteja. Així mateix, la proposta insta a la Direcció General de Treball que intervingui en el conflicte laboral entre personal i empresa i que Prezero compleixi totes les previsions del conveni col·lectiu, inclòs el pagament de l’increment salarial previst per l’any 2024 i següents.
Finalment, GxF ha aprovat la proposta per sol·licitar a Consell i Govern balear que faci complir el reglament de l’estany des Peix i que impedeixin la realització d’activitats econòmiques en aquesta llacuna litoral. La moció també demana al Consell que sol·liciti un informe al Govern balear sobre la capacitat de càrrega de s’Estany, així com determinar si é aplicable un fondeig regulat en funció d’aquesta capacitat de càrrega. En últim lloc, s’ha inclòs en la proposta un punt introduït pel PSOE, en què s’insta al Consell a què reuneixi de manera urgent la Comissió Especial per als amarraments de l’estany des Peix que ha estat aturada d’ençà que començà la legislatura.

PSOE: publicació de l’acta de la Junta de Govern del 25 de març
El PSOE ha aconseguit que es consideràs la urgència i també s’aprovàs la moció que insta a publicar l’acta de la Junta de Govern del 25 de març que encara no s’ha donat a conèixer de forma oficial, tot i que sí que se n’ha publicat l’esborrany a Diario de Ibiza. En aquella sessió, segons ha avançat el rotatiu pitiús, el president Córdoba hauria afirmat que ell mateix va fer el càlcul sobre les jornades laborals en els quioscos inclòs en l’informe de la lletrada de Recursos Humans que advoca per declarar desert el concurs. Sobre aquesta asseveració, en el recés del Ple, el president ha aclarit a Ràdio Illa que ho havia afirmat “irònicament” i que en realitat, aquests càlculs estaven inclosos en les al·legacions d’un dels licitadors i que abans d’afegir-los en l’informe es van comprovar.
Sobre aquesta proposta, el secretari insular ha intervingut per reclamar “una evitació de les filtracions” i ha recordat que si bé les sessions de les Juntes de Govern “no són secretes, sí que són reservades”.
A més, altres dos propostes del PSOE han aconseguit el suport de GxF, però no han prosperat pels vots en contra de Sa Unió i el president Córdoba. Una feia referència al manteniment de la Llei balear de Memòria i Reconeixement Democràtics, que Vox ha plantejat derogar. En aquest punt del debat, des de Sa Unió s’ha assenyalat que la derogació d’aquesta llei no impedirà que el Pla de Fosses per recuperar les restes dels represaliats continui en actiu. En canvi, des del PSOE s’ha demanat “valentia” als integrants de Sa Unió que formen part de Compromís per donar suport a la seva proposta i GxF ha lamentat que si prospera la derogació, es posarà punt i final a una llei que havia generat un consens parlamentari.
Per acabar, el Ple no ha aprovat la proposta socialista per al manteniment de la Comissió balear de Medi Ambient. En aquest punt, el conseller de Territori, Javi Serra, ha recordat que la nostra és l’única comunitat de l’Estat que compta amb aquest organisme col·legiat, mentre que la resta d’autonomies disposen d’un organisme unipersonal per abordar les tramitacions mediambientals. A més, ha exposat que l’eliminació de la Comissió agilitzarà els tràmits i generarà seguretat jurídica, “sense perdre ni un mil·límetre de la protecció del nostre medi ambient i territori”.
Des del PSOE, Ana Juan ha destacat que amb l’eliminació de la Comissió Formentera perdrà representativitat en la presa de decisions. Des de GxF, Rafa González, ha considerat que quan hi ha un bé “valuós” a protegir sempre és millor comptar amb un òrgan col·legiat, per “garantir la representació de diverses sensibilitats”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES