TOP
Artal Mayans a Ràdio Illa.

El Consell no descarta estudiar la limitació dels preus del lloguer que permet la llei estatal

El conseller insular de Turisme i Habitatge, Artal Mayans, ha declarat a Ràdio Illa que no descarta estudiar l’aplicació a Formentera de la Llei estatal pel Dret a l’Habitatge que permet limitar els preus del lloguer. Mayans ha indicat que “Formentera i Eivissa són zones que estan bastant tensionades” i que “a priori, posar un límit sobre el mercat és contraproduent, però potser fent alguns canvis es pugui corregir”. A més, ha agregat que “limitar els preus no és [la solució] ideal, però no es descarta que es pugui arribar a un consens on es digui: fins aquí són els preus i a partir d’aquí un abús”.

El conseller d’Habitatge ha respost així quan se li ha consultat sobre els moviments del senador pitiús Juanjo Ferrer, que recentment s’ha reunit amb el director general d’Habitatge i sòl del Ministeri, Francisco Javier Martín Ramiro, per buscar línies de col·laboració entre Estat i ajuntaments -com ja s’està fent a Galícia- perquè els municipis es declarin com a zones de difícil accés a l’habitatge i puguin aplicar la llei estatal que permet limitar els preus de l’arrendament.
Així mateix, el titular d’Habitatge ha exposat que el Govern balear ha anunciat que el seu programa de Lloguer Segur ha de ser una realitat “abans de l’estiu”. Aquest projecte de l’administració autonòmica vol garantir als propietaris el cobrament de les mensualitats i el correcte manteniment dels seus béns immobles a la vegada que facilita que els inquilins puguin beneficiar-se d’un lloguer de llarga durada i una renda mensual a un preu menys elevat que el de mercat. En aquest sentit, Mayans ha precisat que en el cas de Formentera “no es pot posar un preu màxim qualsevol”, en referència al fet que no és convenient replicar a la nostra illa les previsions per altres municipis, i ha indicat que les rendes mensuals previstes “han de tenir certa relació amb el mercat”.

Reforçar la inspecció turística
D’altra banda, amb relació a les mesures que es portaran a terme a Formentera després que el Parlament balear hagi instat als consells a reforçar la lluita contra el lloguer turístic il·legal, Mayans ha recordat que la institució insular es troba immersa en la tramitació de la contractació d’un inspector turístic. El conseller espera que el procés conclogui en el mes de maig i ha manifestat que els temps d’aquesta contractació s’expliquen, almenys en part, pel fet que l’àrea de Recursos Humans es troba “saturada” pel procés d’estabilització en marxa. A més, Mayans ha recordat que en el borsí d’aquesta plaça hi ha una desena de persones inscrites, de les quals ja se n’han cridat “3 o 4” i de moment, cap d’elles ha acceptat la feina. Avui mateix seguirien els contactes amb els inscrits.
En aquesta línia, Mayans ha revelat que està interessat a estudiar el conveni que el Consell d’Eivissa ha subscrit amb la Policia Local perquè els agents també ajudin a fer consultes per determinar quins pisos turístics són il·legals.

Un zelador per fer les inspeccions de tot el Consell
Així mateix, Mayans ha assenyalat que per fer les tasques d’inspecció de l’oferta turística irregular, el Consell únicament disposa d’un zelador que a més també supervisa els estàndards de qualitat de l’oferta legal i fa les funcions d’inspecció de la resta d’àrees insulars. Malgrat això, des que s’ha constituït el nou Govern, el conseller ha afirmat que s’han obert set expedients per oferta turística irregular, tot i que no ha sabut concretar la quantitat de les multes associades. Sobre aquesta xifra, Mayans ha dit que “són poques” però ha apuntat que amb l’entrada de la temporada turística es podria incrementar.

Eliminar els anuncis de l’oferta il·legal
A més, el conseller ha recordat que en les darreres cites a la fira ITB de Berlín i a Fitur Madrid va tenir oportunitat d’abordar amb agències com “Airbnb o Booking” la problemàtica dels anuncis de l’oferta turística irregular en les plataformes d’internet. Mayans ha detallat que aquestes companyies tenen previst que el Consell disposi d’un perfil “d’administrador” en els seus webs des d’on pugui notificar les ofertes irregulars perquè siguin eliminades.
Finalment, el titular de Turisme ha “animat” als responsables de les estades turístiques “a pagar els impostos” perquè el Govern està creuant dades amb l’ATIB (Agència Tributària de les Illes Balears) i si es detecta que hi ha places sense activitat es podria plantejar no renovar-les, ja que, recorda, tenen una validesa de cinc anys.

Compartir

Comentaris (3)

  • Pedro Galli

    En el Socialismo, sea éste marxista o nó -como “debería” ser el caso de Sa Unió-, el INTERVENCIONISMO gubernamental está siempre presente y es la clave para detectarle.
    Intervencionismo es cortarle al Mercado Libre sus raíces de información espontánea de información de cuánto vale cada bien, o cuánto cuesta cuesta producir cada cosa. INTERVENCIONISMO es manipular los precios, y siempre da como resultado la escasez y una economía sumergida (mercado negro).
    Escuchar que “QUIZÁS” sea contraproducente intervenir en los precios de mercado es una irresponsabilidad, porque se trata de viviendas para unos y renta para otros por una incertidumbre de suerte de sorteo de resultados. Y los Libertarios sabemos que INTERVENIR ES LO QUE NO SE DEBE HACER.
    Decir que un precio es elevado “ES UN ABUSO”, deja claro que el INTERVENCIONISMO socialista cambia los roles de los poderes de gobierno: el Poder Legislativo se transforma en Poder Judicial, dando juicio previo.
    Para los precios ofrece (tal como se recoge en el programa electoral de Sa Unió) colaboración “ABSOLUTA” entre administraciones y el sector privado: MARXISMO EN TODA REGLA. El gobierno se mete en tu propiedad (tu renta) si es que quieres “garantías” de cobro y seguridad de mantener tus bienes. Veamos: ¿ésto no es querer solucionar un problema social a costa del propietario, en vez de el gobierno hacer políticas dirigidas a enriquecer al pueblo -como debería ser lo correcto-? ¿hay alquileres “protegidos” si colaboras, y si no colaboras … qué? Además con nuestros impuestos ofrecen tales garantías de cobro … genial.
    Y para terminar no olvidemos la promesa electoral de “incentivos fiscales” para arrendatarios -con rebaja de tasas e impuestos- en alquileres para todo el año: pregunto yo, esto es para todos los alquileres de la isla, o para los colaboracionistas solamente … alquileres libres y alquileres marxistas.

  • Pedro Galli

    Sa Unió en su programa electoral prometía:
    – Transformar locales comerciales en viviendas para uso residencial: COMO RESULTADO OBTENDRÁN menos locales comerciales a los ya existentes, haciendo mayor la escasez de locales comerciales ofertados y elevando los precios de los pocos que queden.
    – Construcción de VPO en zonas URBANAS Y URBANIZABLES: recordemos que VPO son viviendas dirigidas a minorías con necesidades vitales, no son residenciales, por lo que no cambia la necesidad general. Lo que me gusta, es que al igual que el Partido Libertario (P-LIB) propone CONSTRUIR en zonas aptas para ello (que es la ÚNICA SOLUCIÓN al problema habitacional de Formentera y de España).

  • Pedro Galli

    Y por último déjeme recordarle al Consell que la única manera de bajar impuestos es bajando el gasto de gobierno. O sea, revisar si aún seguimos con más de 500 (quinientas) nóminas como en la legislación pasada.
    Dar más ayudas y más subvenciones con el mismo gasto de gobierno, sólo puede subir impuestos.
    Y más de 500 nóminas sólo refleja BUROCRACIA, otro reclamo eterno sin solución por parte de políticas intervencionistas.
    Los estudios sobre eficiencia de gobiernos de España refleja que estos dos aspectos son la causa de empobrecimiento a los ciudadanos.
    Desde ya que el bloque “progresista” y el socialismo de derechas (Sa unió) no están por la labor de, ahora sí, intervenir en disminuir el tamaño de estos aspectos, porque llevan en sus raíces crear un Estado sobredimensionado.

Deixa una resposta

PROGRAMES