
Els escars des Caló i es Torrent de s’Alga centren les feines de la nova beca d’investigació
El conseller de Patrimoni i vicepresident segon, Javier Serra, juntament amb el responsable de l’equip guanyador de la beca de investigació de l’any passat, Enrique Aragón, i el tècnic de Patrimoni, Jaume Escandell, han presentat avui les feines de recerca i digitalització dels escars tradicionals de l’illa.
L’objectiu central d’aquest projecte és documentar digitalment els varadors, estructures essencials de la cultura marítima local, alhora que avaluar el seu estat de conservació i establir les bases per a la seua protecció activa.
Es tracta d’una acció estratègica que combina tecnologia avançada amb una mirada etnogràfica, recollint tant la dimensió física com el coneixement oral associat a aquestes construccions.
Els treballs es desenvolupen en dues de les zones amb més valor patrimonial de l’illa: es Caló de Sant Agustí i es Torrent de s’Alga, uns dels conjunts més representatius i significatius dels escars a Formentera.
Diverses fonts
A través d’escaneigs, entrevistes a la població local i sistemes d’anàlisi de materials i estructures, es generarà un registre digital de gran precisió que permetrà establir la seva caracterització.
Durant l’acte de presentació, el conseller Javier Serra ha subratllat que “els escars són molt més que simples construccions; són testimonis de la relació íntima entre la gent de Formentera i la mar. Aquest projecte no només protegeix estructures físiques, sinó que ajuda a conservar valors, oficis i formes de vida que defineixen qui som com a poble”.
Així mateix, ha volgut destacar la feina del Departament de Patrimoni, que en els darrers mesos ha impulsat altres iniciatives clau com la restauració de la Casa del Telègraf, el projecte de rehabilitació de Can Ramon i la recuperació de Ca ses Ferreres, actualment en fase d’exposició pública. “Treballam amb una visió clara: posar en valor els nostres béns culturals i garantir-ne la continuïtat des d’un model de sostenibilitat i respecte.”
Per la seua banda, Enrique Aragón ha remarcat que Formentera és avui un dels grans referents en la conservació d’escars a escala balear, i que el seu treball cerca “entendre el sentit profund d’aquestes estructures, tant des del punt de vista constructiu com simbòlic” a fi de que les futures generacions les coneguin, les valorin i les mantinguin vives.
Actualment, Formentera té registrats entre 200 i 300 escars al llarg de la costa de l’illa.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.