TOP
Portas, Utor, Prohens i Costa, avui a Formentera.

‘Living Formentera’: plantar gairebé mig milió d’arbres i reduir en un grau la temperatura a l’illa

Baleària i Nature & People Foundation han presentat aquesta tarda al port de la Savina el projecte ‘Living Formentera: The Coolest Islands Invest in Biodiversity’. Aquesta iniciativa cerca convertir a l’illa en líder mundial del turisme sostenible mitjançant una inversió estratègica en biodiversitat i la recuperació de les tradicions perdudes de l’illa. L’acte ha comptat amb la participació de la presidenta del Govern Balear, Marga Prohens; el president del Consell de Formentera, Óscar Portas; el president de Baleària, Adolfo Utor; i el president de Nature & People Foundation, Juan Costa; entre altres representants institucionals i empresarials.

Gairebé mig milió de nous arbres
El projecte neix del diagnòstic de la biodiversitat de Formentera, que reflecteix que la cobertura arbòria actual és inferior al 10% en àrees urbanes, on més impacten els efectes del canvi climàtic. L’illa a penes reté un 42% de la seva vegetació primària i molts dels cultius tradicionals s’han perdut. Això suposa que l’efecte refredament que proporciona la vegetació és almenys 1⁰C inferior al de Mallorca, Menorca o Eivissa. Per a mitigar aquests efectes, ‘Living Formentera’ proposa augmentar la vegetació amb 475.000 arbres autòctons. Això permetrà reduir l’efecte illa de calor, protegir i incrementar la seva biodiversitat, i reintroduir cultius tradicionals i autòctons de Formentera.

El públic, amb els representants institucionals al capdavant, durant la presentació de ‘Living Formentera’. CAIB

 

Biodiversitat per a reduir la temperatura de l’illa en 1 fins a 3⁰C en zones residencials
Actualment l’illa compta amb aproximadament dos milions d’arbres i 30 milions d’arbustos, la qual cosa representa una cobertura arbòria del 19%, però que en àrees urbanes es redueix per sota del 10%.
‘Living Formentera’ busca refredar l’illa un 1⁰C, mitigant l’efecte illa de calor en àrees urbanes en fins a 3⁰C. Tot això sense oblidar, millorar la qualitat del sòl i la capacitat de retenció d’aigua en almenys el 10% de l’illa, i incrementar la cobertura verda de l’illa en al voltant del 22% de la seva superfície durant un període no inferior a 20 anys.
Per a això, el projecte estima ampliar l’estoc de vegetació en zones forestals, terres abandonades i terres urbanes i periurbanes, amb espècies autòctones de Formentera com a sabines, cultius tradicionals (figueres, ametllers, garrofers, vinyes i oliveres) i altres espècies (jacarandas i cinamomos).

Óscar Portas, avui durant la presentació de ‘Living Formentera’.

 

Vegetació com a actiu financer: 90 milions d’euros anuals
El projecte ‘Living Formentera’ requereix una inversió d’al voltant de 20 milions d’euros per a incrementar l’estoc de vegetació. Això podria generar beneficis ecosistèmics per valor de fins a 90 milions d’euros anuals, una vegada que la vegetació aconsegueixi un cert desenvolupament. Les anàlisis preliminars apunten que per cada euro invertit a l’illa s’obtindrà un retorn de més de 50 euros.
El pla proposa un mecanisme innovador: la creació de crèdits de biodiversitat urbana (UBC) utilitzant el Urban Biodiversity Standard (UBS) desenvolupat per Nature & People Foundation. Formentera serà la primera illa a posar a prova aquesta iniciativa nova amb la qual es pretén implicar el sector privat en l’estratègia de repoblació.
El projecte ha estat coordinat per EverTree, amb el suport de l’anàlisi satel·litària amb intel·ligència artificial de Agforest, Mishcon de Reya i IbizaPreservation. I ha estat finançat per la Fundació Baleària i Conservation Collective.

Adolfo Utor, avui a Formentera.

 

Portas: Reforçar “la nostra identitat com a destí responsable” 
La presidenta del Govern Balear, Marga Prohens, ha agraït que s’hagi triat les Illes Balears per a dur a terme aquest projecte i ha assenyalat el seu “suport a iniciatives que no sols protegeixen el nostre entorn, sinó que també fomenten la innovació i reforcen la nostra identitat com a destí responsable”.
El president del Consell de Formentera, Óscar Portas, ha indicat que aquest projecte marca un abans i un després: “Estem parlant de multiplicar el verd, de combatre el canvi climàtic des de l’arrel, d’invertir en qualitat de vida. De generar beneficis ambientals i socials tangibles: menys calor, més ombra, millor aire, més salut.”
El president de Baleària, Adolfo Utor, ha incidit en què “Formentera és molt més que un destí; és una terra símbol de desenvolupament i conservació. Aquest projecte, alineat amb els nostres valors, ens brinda l’oportunitat de contribuir activament a la preservació de la seva biodiversitat, a més de conscienciar a residents i visitants sobre la importància de protegir aquest entorn únic”.
Per al president de Nature & People Foundation, Juan Costa, “l’economia global no creixerà si no comencem a invertir ja en biodiversitat. Ha arribat el moment de repensar el progrés i recuperar totes aquelles activitats tradicionals que contribuïen a la preservació de la biodiversitat i la sostenibilitat”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES