TOP
El Servei de Vigilància de la Posidònia davant d’un iot. CAIB

Una barca comença el Servei de Vigilància de la Posidònia a Formentera, que en sumarà quatre més al juny

El Govern balear posa en marxa una nova temporada del Servei de Vigilància de la Posidònia, amb un desplegament progressiu: començarà a partir d’aquest dijous, dia 15 de maig, amb una embarcació per illa, i l’1 de juny arribarà a l’activació completa, amb un total de 20 embarcacions, una més que l’any passat. Estarà actiu fins al 10 d’octubre i es distribuirà territorialment amb sis embarcacions a Mallorca, cinc a Formentera, quatre a Eivissa i cinc a Menorca (el Consell Insular de Menorca aportarà una embarcació i, a més, es tornarà a tenir el suport de l’embarcació del Parc Natural de s’Albufera des Grau).

Imatge de Foremntera en el web cartogràfic https://ideib.caib.es/posidonia/.

La gran novetat de 2025 és la incorporació de tecnologies de detecció que possibiliten la geolocalització en temps real amb un sistema d’identificació automàtica (conegut per les sigles AIS, en anglès), que permeten millorar l’eficàcia, anticipar impactes i optimitzar les rutes de patrullatge. «Aquest avenç reforça el caràcter preventiu del Servei i consolida el lideratge de les Illes Balears en la protecció del fons marí», ha destacat el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet.

Simonet ha recalcat que «l’objectiu principal és prevenir el fondeig sobre praderies de posidònia mitjançant accions d’informació i assistència i, si cal, la reubicació d’embarcacions». Aquesta reducció dels impactes, que es considera una restauració passiva, al Mediterrani únicament l’apliquen les Illes Balears i la Comunitat Valenciana.

A partir del juny el Servei de Vigilància de la Posidònia disposarà de cinc barques. CAIB

 

Gairebé 130.000 actuacions el 2024

El Servei de Vigilància de la Posidònia s’emmarca en l’Operatiu Posidònia, que agrupa múltiples recursos del Govern, els consells insulars, ajuntaments, agents de Medi Ambient, Ports de les Illes Balears, la Guàrdia Civil de la Mar, TRAGSA i altres entitats. L’operatiu inclou la gestió del Telèfon Posidònia (+34 617 975 172), el web cartogràfic, el portal atlasposidonia.com, la Xarxa de Monitoratge de Posidònia, accions de divulgació i la gestió dels camps de boies ecològiques, liderada per Ports de les Illes Balears. El dispositiu compta amb el finançament del Govern i amb el suport dels fons Next Generation EU, dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Cal recordar que durant la temporada de 2024 el Servei va dur a terme 129.497 actuacions, es varen revisar 99.154 fondejos i es reubicaren 6.764 embarcacions fondejades indegudament. El percentatge global d’incompliments es va situar en el 6,8%, amb Formentera com a referent en bones pràctiques (1% de fondejos incorrectes).

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES