
Organitzacions conservacionistes i experts demanen que es mantinguin les acumulacions de posidònia a les platges
Les principals associacions conservacionistes de les illes i científics donen suport a una sol·licitud en què recorden que les acumulacions de restes vegetals a la costa impedeixen la seua erosió, aporten arena i allotgen una important biodiversitat.
La persistència de les polítiques de retirada de les bermes de Posidonia oceanica (fins i tot en platges naturals i en espais protegits) preocupa a experts i científics, que han signat una sol·licitud, avalada amb referències a diversos estudis, en la qual se sol·licita a ajuntaments, Govern balear i Consells de les Illes que revisin les polítiques actuals de gestió de platges i adoptin estratègies més respectuoses amb el medi ambient.
A l’escrit s’enumeren els principals beneficis de deixar les bermes al litoral durant tot l’any i fins i tot es proposen campanyes de conscienciació ciutadana perquè el sector turístic i els seus clients entenguin que les acumulacions de posidònia han de ser un valor afegit, part de la singularitat de les platges illenques i la millor defensa davant la pèrdua d’arena.
Els beneficis de les acumulacions de posidònia
La carta remesa a les administracions de l’arxipèlag assenyala que investigacions dutes a terme a les Illes Balears han evidenciat que les acumulacions de posidònia —bermes o banquetes— no només contribueixen a la protecció de la costa en actuar com una barrera natural contra l’onatge, sinó que també alberguen una important biodiversitat d’invertebrats que aporten aliment a aus marines i també limícoles (entre altra fauna costanera), i que, per tant, afavoreixen l’equilibri ecològic dels ecosistemes litorals, com avala aquest estudi del CSIC.
D’altra banda, estudis com el de la Universitat de les Illes Balears han demostrat que la retirada mecànica d’aquestes bermes implica una pèrdua significativa de sediment, contribuint a la degradació de les platges i afectant negativament la seva conservació a mitjà i llarg termini, tal com demostra aquest estudi publicat en la Revista de la Sociedad Geológica de España.

Una retroexcavadora retira la posidònia a la platja de ses Illetes. CIF
A tot això, la carta agrega que l’actual política de retirada de les piles de posidònia abans d’iniciar-se la temporada turística per tornar-les quan aquesta finalitza –l’opció salomònica que s’ha escollit a moltes platges– no té en compte el panorama incert a què ens aboca el canvi climàtic. És a dir, si bé fa una dècada encara podíem confiar en la predictibilitat de l’època en què arribaven els temporals i podia adaptar-se la retirada a aquestes dates per no deixar la platja desprotegida en el pitjor moment, la veritat és que aquestes previsions ja no són vàlides al nou escenari climàtic. A més, com ja s’ha apuntat anteriorment, durant la retirada (encara que sigui per tornar les bermes al seu lloc en qüestió de mesos) es perd una sorra que valdria la pena conservar sempre.
Els signants
El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB Mallorca), GOB Menorca, GEN-GOB, Associació Salvem sa Badia de Portmany, Arrels Marines, Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), Marilles Foundation, Fundació Palma Aquarium, Cleanwave Foundation, Ibiza Preservation, Amics de la Terra Eivissa, Menorca Preservation, Vell Marí, Per la Mar Viva i SEO/Birdlife han signat la petició, que ja ha estat enviada a totes les institucions. Així mateix, han signat científics com ara Xavier Pastor, Anna Traveset o Carlos Duarte.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.