
El Mercat de la Mola, Santi Colomar, Maria Verdera de can Manolo, Dolors Castelló, Iván Mérgola i Carmelo Convalia, guardonats per Sant Jaume 2025
El Consell Insular de Formentera ha aprovat les Distincions Honorífiques 2025, en el marc de la Diada de Formentera i amb motiu de la festivitat de Sant Jaume. Enguany la màxima distinció, la Medalla d’Or, recau damunt la Fira d’Art i Artesania de la Mola fundada l’any 1984.
Segons ha assenyalat la institució insular, aquest premi reconeix la trajectòria de quaranta-un anys d’aquesta fira que, assenyalen, que encara és un emblema viu de l’artesania local, del producte fet a mà i de la creativitat multicultural que caracteritza Formentera.
En conclusió, el defineixen com un espai on es fusionen oficis tradicionals i expressions artístiques úniques, convertint-se en referent cultural, turístic i patrimonial.
Premis Sant Jaume
En sessió plenària també s’ha aprovat concedir tres Premis Sant Jaume a persones que han contribuït de manera significativa al progrés i a la identitat de Formentera.
En primer lloc, a Santiago Colomar Ferrer (1968), historiador i divulgador, per la seva destacada tasca de recerca i difusió de la història contemporània de l’illa, així com per la seva implicació activa en la recuperació de la memòria històrica.
Colomar és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, doctorat amb una tesi sobre els atacs corsaris a la Mediterrània (1571-1650), i Premi Ramon Llull del Govern Balear el 2018. És autor d’obres com Formentera a l’època contemporània (1782–2007) i ha publicat nombrosos articles i capítols especialitzats en la història de Formentera.
En segon lloc, Maria Verdera Ferrer (1929), per la seva trajectòria vital i professional, pionera en l’emprenedoria femenina a l’illa i figura clau en la consolidació del Forn Can Manolo, establiment emblemàtic de Sant Francesc amb gairebé un segle d’història.
Des dels anys cinquanta, Maria Verdera va treballar braç a braç amb el seu marit, Manuel Cardona, i posteriorment amb el seu fill, per mantenir actiu un negoci familiar que no només proporcionava pa de qualitat i receptes tradicionals com les coques de sofrit o els flaons, sinó que també funcionava com un centre social espontani per als veïns.
En tercer lloc, a na Dolores Castelló Ferrer (1961), mestra, per la seva dedicació vocacional a l’educació especial i inclusiva, així com per la seva contribució metodològica i pedagògica al sistema educatiu insular, especialment al CEIP Sant Ferran.
Nascuda a Eivissa l’any 1961, Castelló es va formar com a mestra a Mallorca i inicià la seva carrera treballant amb alumnat amb necessitats educatives especials. Des de 1993 fins al 2025 ha desenvolupat la seva tasca principal al CEIP Sant Ferran de ses Roques, exercint com a tutora de primària, mestra d’Audició i Llenguatge i de Pedagogia Terapèutica.
Destaca per la seva vocació pedagògica, el seu compromís amb l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge i per haver estat una impulsora de metodologies innovadores a partir dels anys noranta, contribuint decisivament a la transformació educativa a l’illa.
Paral·lelament, ha tengut una intensa participació cultural com a membre activa del Grup de Teatre s’Esglai, participant en diverses obres destacades de l’escena local durant més de dues dècades.
Fills Adoptius de Formentera
Finalment el Consell proposa la concessió del títol de Fill Adoptiu de Formentera, amb caràcter honorífic, a dues figures rellevants.
Primer a n’Iván Mérgola Gómez (1977–2025), a títol pòstum, per la seva contribució a l’educació musical, la cultura i la cohesió social de l’illa a través de la creació de l’Escola Municipal de Música i Dansa (1999) i per fer possible, per primera vegada, els estudis musicals reglats a l’illa a través del Conservatori de Música Catalina Bufí.
Músic, pedagog i gestor cultural, Mérgola va fundar l’any 1999 l’Escola Municipal de Música i Dansa de Formentera, creant per primer cop una estructura estable per a la formació artística a l’illa. El 2002 va impulsar l’obertura de l’extensió del Conservatori d’Eivissa a Formentera, fet que va permetre cursar estudis reglats de música sense abandonar l’illa.
Fins i tot des de la seva posterior etapa com a director del Patronat de Música d’Eivissa, mai va perdre el vincle amb Formentera ni amb els seus alumnes. Va continuar facilitant intercanvis i trobades musicals entre illes.
Finalment en Carmelo Convalia Palacio (1958), periodista, pel seu compromís amb la informació rigorosa i la vertebració del relat insular a través de mitjans com Diario de Ibiza i com a cofundador de Ràdio Illa, primera emissora pública de Formentera.
Nascut a Pamplona i format en un entorn cultural, Convalia arriba a Formentera el 1981 i inicia el seu vincle amb l’illa com a educador. El 1986 cofundà Ràdio Illa, la primera emissora pública local, i l’any següent començà la seva trajectòria com a corresponsal estable del Diario de Ibiza, consolidant-se com una de les veus més influents de la comunicació local.
Des de llavors, ha estat testimoni directe de la transformació de l’illa: creixement turístic, lluites urbanístiques, canvis socials i defensa del territori. A través de la ràdio, la premsa escrita i diversos documentals com La Sal, Aigua Clara o Un somni…, ha sabut preservar la memòria històrica i reforçar la identitat cultural de Formentera.
Convalia no només ha informat, sinó que ha contribuït a construir relat col·lectiu, a fomentar una consciència crítica i a projectar Formentera com a territori amb veu pròpia. La seva trajectòria conjuga compromís, sensibilitat i vocació de servei públic.
Acte el 24 de juliol
El lliurament oficial de les distincions es farà en un acte institucional públic emmarcat dins dels actes de celebració de la Diada de Formentera que tendrà lloc el dia 24 de juliol al Jardí de ses Eres.
Amb aquest acte, Formentera valora la memòria col·lectiva, reconeix l’aportació de persones i entitats al desenvolupament de l’illa i reforça el seu compromís institucional amb la cultura, l’educació, el patrimoni i la cohesió social.
Aquestes distincions es concedeixen amb l’objectiu de reconèixer públicament la contribució i els valors de persones i col·lectius que han destacat per la seva trajectòria, compromís i servei a la societat formenterera.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.