
El Govern ‘digitalitza’ el litoral balear per el controlar l’aforament a les platges i la gestió del cicle l’aigua
El Govern de les Illes Balears ha posat en marxa un projecte consistent en la creació d’un bessó digital de la realitat costanera de les Illes Balears. Aquesta eina, basada en tecnologies emergents com la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades servirà per desenvolupar dos casos d’ús: el control d’aforaments a les platges i la gestió del cicle de l’aigua a zones costaneres. A partir de 2026, amb fons propis, s’hi afegirà un tercer cas: la gestió integral de la seguretat i l’assistència mèdica a la costa.
Tres grans pilars tecnològics
Segons ha explicat el Govern Balear, projecte es fonamenta en tres components principals: la creació d’un espai de dades interoperable, que permetrà compartir informació entre administracions, empreses, centres de recerca i ciutadania, tot garantint la seguretat i la sobirania de les dades; una capa de coneixement per processar i analitzar les dades en temps real, generant coneixement útil per a la gestió pública; i la plataforma pròpia del bessó digital, des d’on es visualitzaran i simularan escenaris per anticipar problemes, prioritzar inversions i ajustar serveis públics com aforaments o cicles de l’aigua.
El projecte, liderat per la Direcció General d’Innovació i Transformació Digital, es dividirà en tres fases: una de preparació, una d’execució i una tercera de transferència i consolidació.
Fons ‘Next Generation’
Quant al finançament, forma part del programa TriRuralTech i s’inscriu dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat amb fons europeus Next Generation.
Amb un pressupost total de 4,6 milions d’euros, dels quals el 75% provenen dels fons europeus, el projecte preveu desplegar una infraestructura tecnològica que permeti simular i monitorar en temps real diferents escenaris ambientals i socials al litoral balear.
Segons l’administració autonòmica, aquests bessons digitals representaran digitalment entorns reals per millorar la presa de decisions, optimitzar recursos i afavorir un turisme més sostenible.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.