
L’advocat de la família víctima del despreniment de roques as Copinar: “El jutge determinarà quines són les administracions o persones responsables”
La família de la boixa de dos mesos víctima mortal del despreniment de roques de la cornisa de la platja des Copinar ara fa un any i uns pocs dies, ha interposat una denúncia per la qual demana responsabilitats penals i civils contra “les persones físiques o jurídiques responsables dels fets”, segons ha detallat a Ràdio Illa.
Denúncia contra diverses administracions “cautelarment”
En l’escrit presentat al jutjat d’instrucció número 2 d’Eivissa assenyalen que l’actuació la projecten “cautelarment” contra la “persona o persones i administracions que en resultin responsables” en vista que temen que cap administració es faci responsable dels fets de moment. En la denúncia citen la Demarcació de Costes, la Direcció General de Costes i Litoral del Mar i Cicle de l’aigua del Govern Balear i el Consell Insular de Formentera. La defensa apunta que ho fan així perquè en aquest cas no queda clar quines persones o administracions haurien d’haver senyalitzat i realitzat el manteniment de la zona; una qüestió que finalment haurà de determinar el jutge.
“Fets coneguts”
En el document s’incideix en el fet que ja s’havien produït altres despreniments de roques en aquest indret, i que era una situació que l’administració coneixia. Per tant, una situació “coneguda” que entenen que “es podria haver evitat”. En aquest sentit, la representació legal de la família cita unes declaracions fetes al ‘Diario de Ibiza’ pel llavors director insular de litoral, Asier Fernández, arran de l’accident que ens ocupa, on aquest diu literalment que””uns dies abans – de l’accident- ell havia informat la Demarcació de Costes sobre la necessitat d’actuar en aquesta zona i retardar uns metres els pals units per cordes que vorejaven la cornisa, ja que s’havia detectat que el seu estat era bastant fràgil.
També se cita la declaració, de la mateixa notícia del ‘Diario de Ibiza’, de “diversos treballadors d’un restaurant que havien explicat que aquest hivern, a causa de l’efecte de diversos temporals, ja va haver-hi diverses ensulsiades en aquesta mateixa cornisa des Copinar”. Així doncs, al·leguen que hi ha hagut una imprudència greu.
Minut de silenci
D’altra banda, es fa referència al minut de silenci convocat pel Consell Insular de Formentera arran d’aquest esdeveniment i es lamenta que posteriorment no s’hagi contactat amb la família i ni tan sols s’hagi respost al registre d’entrada que aquesta va efectuar al febrer sol·licitant l’informe que, segons va informar el Consell Insular de Formentera en el seu moment, havien de realitzar els tècnics de la casa per determinar les causes de la mort de l’infant de dos mesos. Així, des del despatx representant de les víctimes del despreniment asseguren que “un minut de silenci s’ha convertit en un any de silenci”. Segons recull la notícia de Ràdio Illa de 19 de juliol de 2024, l’endemà del succés es va anunciar també l’elaboració d’un altre informe per part de la Guàrdia Civil.
Aportació de documents a la causa
A part de l’informe esmentat del consell insular, la representació legal dels afectats demana que totes les administracions citades aportin a la causa informes geològics, de riscos i de seguretat, expedients sobre vigilància o manteniment del tram afectat, entre altres.
D’altra banda, que es doni informació sobre la designació dels tècnics o funcionaris responsables de la seguretat o manteniment de les platges i el litoral.
A més a més, sol·liciten que el consell aporti documentació acreditativa de les seves competències en litoral i platges, així com informes, parts o queixes anteriors a l’accident sobre la zona, i qualsevol document previ amb recomanacions relatives a restriccions de trànsit as Copinar o risc de despreniments. En cas negatiu es demana que la persona responsable certifiqui la seva inexistència.
Per continuar, demanen que s’oficiï a la Guàrdia Civil de Formentera, la Policia Local i els bombers, perquè remetin totes les actuacions, els atestats o els autos realitzats arran de la mort de la menor, a més de qualsevol altra intervenció realitzada que pugui estar relacionada amb la defunció de la víctima. També insten a aportar documentació sobre les lesions sofertes pel progenitor.
Requereixen que l’Ibsalut doni accés a tots els informes del 061 i de l’hospital de Formentera relatius a actuacions dutes a terme a conseqüència de les lesions i posterior defunció de la boixa.
Responsabilitat patrimonial
Finalment, per tal que aquest procediment no pugui prescriure mentre es resol la causa civil i penal, s’ha sol·licitat l’obertura d’expedients de responsabilitat patrimonial tant al Consell Insular de Formentera com a la Demarcació de Costes pels fets ocorreguts. En relació amb les indemnitzacions, han anunciat que es fixaran les quantitats pròximament, ja que no “s’han consolidat les lesions del progenitor”, és a dir, encara no se sap quines seqüeles es derivaran de les lesions ocasionades. En l’escrit reiteren els arguments abans esmentats i afegeixen que existeix una relació directa entre el funcionament anormal de l’administració i els danys produïts. En aquests escrits també exigeixen l’aportació de tota la documentació d’altres administracions i serveis públics.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.