TOP
Ous. Foto: ‘Arxiu’

A les Balears es destinen 2.052 euros a l’any per persona en alimentació, un 14,8% més que la mitjana estatal

Els residents de les Illes Balears destinen una mitjana de 2.052 euros anuals per persona a la compra d’aliments, una xifra que se situa un 14,8% per damunt de la mitjana espanyola, segons les dades recollides a l’anuari ‘Alimentación en España 2025’, elaborat per la companyia pública Mercasa.

Carn, peix i fruita

L’informe detalla que la despesa alimentària a les llars balears es concentra principalment en carn (17,7%), productes pesquers (10,2%), fruita fresca (9,9%), hortalisses (7,3%), derivats lactis (9,4%) i pa (3,6%), configurant un patró de consum similar al del conjunt de l’Estat, però amb imports més elevats.

Més despesa en aigua

L’anàlisi de Mercasa confirma que els balears gasten més que la mitjana estatal en diversos productes: especialment en aigua mineral, amb un consum un 112,3% superior; vi, amb un 62,7% més; begudes refrescants i gaseoses (+32%); derivats lactis (+27,2%); bolleria i pastisseria (+20,5%) i productes pesquers (+4,8%). L’única partida on la despesa és inferior és la llet, amb un 10,9% menys.

Consum 

Pel que fa al volum de consum, les dades del 2024 mostren que cada balear ha consumit 145 ous, 42,4 kg de carn, 17,2 kg de peix, 54,6 litres de llet, 39 kg de derivats lactis, 30,7 kg de pa, 12,5 litres d’oli, 122,3 litres d’aigua embotellada, 46,2 litres de refrescos, 60,1 kg d’hortalisses fresques, 88,3 kg de fruita fresca, 24,1 litres de cervesa i 19,6 kg de plats preparats.

Un 6% del total estatal de restaurants

Segons l’esmentat informe, actualment, les illes disposen de 4.989 restaurants, el 6% del total estatal, i 3.500 bars, que representen el 2,1% del conjunt d’Espanya. Pel que fa a la pesca, la flota balear està formada per 305 embarcacions, un 3,6% del total nacional. Les nostres illes tenen 599 empreses agroalimentàries i més de 1.780 establiments especialitzats en alimentació i begudes. La xarxa comercial es completa amb 723 supermercats, 12 hipermercats i 1.055 activitats de venda ambulant i mercadets.

‘Alimentación en España’

‘Alimentación en España és un informe que enguany arriba a la seva 28a edició i que analitza “totes les fases de la cadena alimentària amb dades procedents del Ministeri d’Agricultura, l’INE, la FAO, la Unió Europea i diverses associacions sectorials”, segons ha informat Delegació de Govern.

“Oferir una panoràmica”

L’objectiu, expliquen, “és oferir una panoràmica completa i actualitzada sobre el consum, la distribució i la producció alimentària tant per sectors com per comunitats autònomes”. Mercasa, empresa pública integrada al grup SEPI i al Ministeri d’Agricultura, vertebra la major xarxa de mercats majoristes de productes frescos del món i abasteix més de 30 milions de persones a través de les 24 unitats alimentàries que gestiona a tot l’Estat.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES