TOP

Alliberades 15 tortugues al Parc Natural de Ses Salines

Aquest matí s’han alliberat una quinzena de tortugues marines (Caretta caretta) nascudes a Eivissa el setembre de 2020 a la platja des Cavallet, al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera.
Els exemplars alliberats provenen d’un niu que va ser detectat la nit del 14 de juliol del 2020 a la platja de Cala Nova, després que un ciutadà alertàs de la presència d’una femella de tortuga marina a l’arena. A partir d’aquest moment es va activar el protocol establert per a l’actuació en cas de nidificació de tortugues marines.

Una volta localitzat el niu, amb un centenar d’ous, es va decidir traslladar-lo i enterrar-ne 76 a la platja des Cavallet, seguint les recomanacions dels experts i amb l’objectiu de millorar les possibilitats de desenvolupament dels ous. Per a la protecció i vigilància del niu es va protegir la zona amb pals de fusta i reixetes i es va mantenir vigilat a l’espera de l’eclosió amb l’ajuda d’un equip de voluntaris. d’altra banda, 24 ous es van transportar dins una incubadora i es van mantenir a les instal·lacions del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) a Mallorca fins a la seva eclosió.

El mes de setembre nasqueren un total de 17 tortugues de les quals n’han sobreviscut 16 després de passar un any en un medi artificial controlat dins del projecte Head-starting.

Els exemplars van ser repartits i criats en les diferents instal·lacions dels centres col·laboradors: el Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), l’Aquari de Sevilla (gestionat per la Fundació Azul Marino), l’Oceanogràfic de València, Marineland i el Centre d’Interpretació del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera. Tot el procediment ha estat coordinat per part del COFIB.

Els exemplars alliberats superen els 2000 grams, talla que maximitza les seves possibilitats de supervivència respecte a l’1% de les probabilitats que tenen els nounats d’arribar a l’edat adulta de forma natural.

Abans de l’alliberament, s’han agafat algunes mostres de totes les tortugues per a diferents estudis i també se n’ha identificat el sexe, gràcies a la col·laboració de l’Oceanogràfic de València, per conèixer el percentatge de mascles i femelles de cada niu. S’han comptat 13 mascles i 2 femelles. Aquesta dada és molt rellevant, ja que el sexe de les tortugues es decideix segons la temperatura d’incubació dels ous.

L’arribada de tortugues marines a les Illes Balears per a pondre ous és un fenomen recent que es vincula a l’escalfament global de la Mediterrània i, per tant, és un repte més de l’emergència climàtica que vivim perquè es tracta d’una espècie marina protegida.

A diferència de l’estiu del 2020, on hi va haver 3 postes de tortugues marines a Balears, enguany sols s’ha detectat un intent de nidificació a la platja de Migjorn a Formentera, on la femella finalment no va pondre els ous. Així i tot, aquesta temporada de 2021 s’han detectat cinc nius a Catalunya i un altre a Andalusia.

Compartir

PROGRAMES