TOP

Aquesta matinada passam a l’horari d’estiu

En aquesta ocasió, amb Espanya sota l’estat d’alarma, els ciutadans confinats a casa seva que surtin a partir de diumenge a aplaudir al balcó a les 20.00 hores ho faran encara amb claror natural.

Demà diumenge els rellotges s’hauran d’avançar una hora, i quan siguin les dos, les agulles hauran de marcar les 3. És a dir, que ‘perdrem una hora de son’. Es tracta d’una modificació que s’aplica en tots els països de la Unió Europea (UE) i amb la qual es pretén aprofitar al màxim les hores de llum solar. Amb el canvi d’hora, a partir d’aquest cap de setmana es farà de dia més tard i el solpost també trigarà més en arribar.

Una mesura consumista i amb possibles efectes molestos
Una mesura que en teoria hauria de beneficiar els negocis d’oci com la restauració, ja que la gent tendeix a allargar les passejades i a tornar a casa més tard. El canvi a l’horari d’estiu sol tenir efectes molestos en els col·lectius més sensibles, com els nens, ancians i es calcula que aquesta repercussió, en forma d’insomni, somnolència, irritabilitat o marejos, pot arrossegar-se fins a 10 dies.

Recordam que Europa va proposar que l’últim any amb canvi d’hora sigui el 2021
La Comissió Europea considera que l’estalvi energètic real d’aquesta mesura és d’entre el 0,1% i el 0,2% del consum elèctric anual. El canvi d’hora de març no serà l’últim. Europa s’havia fixat l’objectiu de posar fi aquest any als canvis, però finalment no serà així. El Parlament Europeu ha proposat que l’últim any amb canvi d’hora sigui el 2021.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES