TOP
La Conferència de Presidents ha tengut lloc a Eivissa. CAIB

Conferència de Presidents: acord per traslladar els residus de les Pitiüses a Mallorca perquè siguin incinerats

La tercera Conferència de Presidents de les Illes Balears ha propiciat un acord entre el Consell Insular de Mallorca i el Consell Insular d’Eivissa per iniciar, mitjançant una prova pilot, el trasllat de residus de l’abocador de Ca na Putxa d’Eivissa (originaris de les dos Pitiüses) a Mallorca perquè siguin incinerats a Son Reus.

Aquesta solució permetrà a les Illes Balears avançar cap a l’objectiu d’abocador zero que marquen les directives de la Unió Europea, assegura el Govern en un comunicat. Es tracta d’una solució per al problema amb els residus que pateix Eivissa i també representa un impuls a la circularitat en el tractament de residus a les Illes Balears.

En aquest sentit, el Consell Insular d’Eivissa continua avançant en el camí traçat pel Pla de Participació Ciutadana per tal de valorar una solució definitiva per al tractament final dels residus a l’illa. Tot i que aquest pla pilot es posi en marxa, la institució continua amb el full de ruta establert per cercar una solució de futur i definitiva per a la gestió dels residus a Eivissa.

A més, en resposta a les necessitats exposades pel Consell Insular de Mallorca, el Govern de les Illes Balears es compromet a signar amb la institució un conveni de finançament plurianual per un import de 50 milions d’euros, que servirà per compensar als ciutadans el cost de la infraestructura i que permetrà rebaixar la tarifa un 10 % a partir del 2026.

Foto de família de la III Conferència de Presidents de les Illes Balears. CAIB

 

La tercera Conferència de la legislatura

L’acord assolit s’ha anunciat després de la tercera Conferència de Presidents de la legislatura, que ha tingut lloc aquest dilluns al centre d’interpretació del jaciment fenici de sa Caleta, a Eivissa, on la presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, s’ha reunit amb els quatre presidents dels consells insulars: Llorenç Galmés, president del Consell Insular de Mallorca; Adolfo Vilafranca, president del Consell Insular de Menorca; Vicent Marí, president del Consell Insular d’Eivissa, i Óscar Portas, president del Consell Insular de Formentera.

«Crec que, novament, en lloc de desentendre’ns dels grans problemes d’aquestes illes, de desar-los dins un calaix o de mirar cap a una altra banda, tornam a afrontar els reptes, en aquest cas la gestió dels residus i el greu problema ambiental que representen els abocadors per a les Illes Balears», ha assegurat la presidenta. A més, ha agraït la feina del president Galmés i del president Marí per defensar els interessos dels mallorquins i els interessos dels eivissencs, respectivament.

Negociació del conveni de carreteres

Un altre dels temes que ha ocupat gran part de la Conferència de Presidents ha estat el repte de la mobilitat. En aquest sentit, la presidenta Prohens ha anunciat la sol·licitud conjunta dels cinc presidents d’una reunió amb el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, per tal de desbloquejar la negociació i reiterar la necessitat de materialitzar el pagament del conveni de carreteres.

En espera d’aquesta reivindicació, el Govern de les Illes Balears ha signat protocols amb tots els consells insulars per a l’execució de projectes viaris urgents amb recursos procedents del factor d’insularitat del règim especial de les Illes Balears. Concretament, s’ha previst destinar 1,5 milions per a inversions viàries a Formentera, 30 milions d’euros a Mallorca, 6 milions a Eivissa i altres 6 milions a Menorca.

Recursos per abordar la situació migratòria

El Govern de les Illes Balears i els consells insulars han reclamat una vegada més al Govern d’Espanya que compensi econòmicament els consells insulars, els quals assumeixen una competència migratòria que és exclusiva de l’Estat, subratlla el comunicat de l’administració autonòmica.

«La conclusió és la mateixa: les Illes Balears ja hem arribat al límit», ha insistit la presidenta. Durant l’any 2024, les Illes Balears varen rebre 1.200 menors migrants no acompanyats, cosa que va implicar una sobreocupació del servei d’acollida del 1.000 % en el conjunt de la comunitat.

Prohens ha reiterat la impossibilitat d’acollir més menors no acompanyats procedents d’altres comunitats autònomes. «És urgent un canvi dràstic en la política migratòria de l’Estat, que vagi més enllà de repartiments, que se centri en la defensa de les nostres fronteres i en la lluita contra les màfies, i que actuï als països d’origen i de pas», ha dit Prohens.

Precisament, la presidenta ha informat que el Govern de les Illes Balears ja ha demanat una reunió amb Frontex, davant la inacció del Govern d’Espanya, per demanar la seva implicació en el control migratori cap a les Illes Balears.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES