TOP
Un a màquina per recuperar els envasos.

Divendres a la plaça: Acció demostrativa del sistema de retorn (SDDR) d’envasos a Formentera

Vols saber com funcionarà el sistema de retorn d’envasos (SDDR) de begudes a Formentera? Divendres vinent, 17 de març, es portarà a terme una acció demostrativa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, de 17.30 h a 18.30 h. A més, s’oferirà un berenar i es farà un petit itinerari pel poble. Sebastià Sansó, director general de Residus del Govern balear, explica a Ràdio Illa que aquesta pràctica permetrà replicar les accions en cadena de comprar, consumir i retornar l’envàs tot aplicant el nou sistema SDDR. L’acció està organitzada pel Govern balear amb el suport del Consell de Formentera. Pitjant en aquest reproductor podeu escoltar l’entrevista sencera.

Sansó, que recorda que la nostra illa serà pionera en l’aplicació de la prova pilot SDDR a Espanya, exposa que amb el nou sistema, quan comprem un envàs pagarem 10 cèntims addicionals que quedaran registrats en un “moneder virtual” al qual s’accedirà mitjançant un codi QR (descarregat en el nostre mòbil o en una targeta física). Aquest codi QR el tornarem a emprar quan dipositem el residu en una de les entre 8 i 10 màquines destinades a aquesta funció i que hi haurà distribuïdes a la via pública. Posteriorment, podrem recuperar els 10 cèntims per envàs ja sigui amb un descompte quan realitzem una nova compra o bé amb la recuperació dels sous en efectiu en els establiments d’aliments i begudes.
Està previst que el programa pilot tengui un any de durada i la previsió és començar-lo a implantar després de la temporada turística 2023. Estan inclosos en aquesta prova pilot els envasos de begudes en els formats de plàstic, bric i llauna. S’exclouran els envasos de més de 3 litres i els que continguin làctics.
Sansó recorda que el sistema de gestió d’envasos actual, amb els contenidors de color groc, recupera entre un 25 i un 40% dels envasos venuts, mentre que amb l’SDDR es pot arribar al 90% de recuperació d’aquests residus reciclables.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES