TOP
La reunió amb el conseller Negueruela s’ha portat a terme a l’antiga sala de plens.

El bloqueig d’unes 4.000 places turístiques de Formentera centra la reunió amb Negueruela

El conseller balear de Turisme, Iago Negueruela, s’ha reunit aquest matí amb representants del Consell de Formentera (govern i oposició), patronals turístiques i sindicats per abordar la nova llei de circularitat i sostenibilitat turística. El bloqueig d’unes 4.000 places turístiques de Formentera ha set el tema que ha centrat bona part de les declaracions de després de la reunió. En aquest sentit, des del govern insular s’han fet lectures diferents del que pot representar la congelació de places per a la nostra illa.
D’una banda, la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan (PSOE), ha recolzat el bloqueig de places, ja que aquest fet permet “aturar i repensar quin futur per a l’illa volem”, en el sentit de què la societat civil i sectors implicats decideixin si cal o no posar al mercat aquestes aproximadament 4.000 places. La cap de govern ha afirmat que aquest debat s’ha de portar a terme en el si del Consell d’Entitats i que hi ha un termini de quatre anys per arribar a una solució. Tot i això, Juan ha recordat que el Consell ja ha fet una “feina prèvia”, en referència a l’establiment de la bossa de places de 2019, cosa que permetria avançar en la resolució d’aquesta decisió.

Alejandra Ferrer: “Preocupació”
D’altra banda, la vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer (GxF), ha mostrat la seva “preocupació” pel fet que la congelació de les places turístiques que contempla la nova norma afecta la bossa de places que aprovà el Consell de Formentera el 2019 i de les quals encara queden per assignar unes 500 places hoteleres i unes 3.500 en estades turístiques.
La titular de Turisme ha explicat que aquestes places queden bloquejades en el moment en què moltes famílies ja han fet inversions per adaptar-se al pla de qualitat del Consell, una tasca que els interessats han fet per poder “presentar una declaració responsable”, cosa que, ha destacat Ferrer, amb la congelació de places, “avui dia ja no poden fer”. Per això la consellera ha avançat que està estudiant demanar al Govern una sèrie de dispenses per Formentera amb relació al bloqueig de places.
La vicepresidenta també ha declarat que de les aproximadament 20.500 places aprovades pel Consell el 2019, n’hi ha unes 12.000 (d’acord amb la xifra establerta al PTI) que serien destinades en propietat i de forma indefinida a l’oferta hotelera i unes 8.500 (que caduquen cada cinc anys) per a les estades turístiques. Sobre aquesta darrera bossa, ha volgut remarcar que la xifra “no representa un creixement, sinó una regularització d’una oferta ja existent”.
Així mateix, Ferrer ha traslladat al conseller Negueruela la importància dels negocis familiars i de format reduït en la realitat turística de l’illa, per això ha demanat que les ajudes per implementar la nova llei turística es puguin obtenir “de manera àgil i fàcil per a qui més les necessita, és a dir les petites empreses”. Per últim, la consellera no s’ha mostrat partidària de permetre l’ampliació de les zones comunes dels establiments hotelers, que la nova llei permet fins a un 15%.
Finalment, el conseller de Turisme, Iago Negueruela, ha assegurat que la tramitació parlamentària del text farà possible afegir noves aportacions i que està obert a “dialogar” sobre “els aspectes singulars que s’hagin d’introduir” en referència a les peculiaritats de cada illa.

 

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES