TOP
Un autobús transita per la PM 820. CIF

El Consell anuncia que ampliarà les freqüències de bus el 2024

La consellera de Mobilitat, Verónica Castelló, ha declarat a Ràdio Illa que el Consell de Formentera té previst ampliar les freqüències del transport públic terrestre l’any 2024. Castelló admet que amb la reducció de trajectes, vigent des del 29 d’octubre, el bus de Formentera ha quedat “pràcticament en serveis mínims especialment dissabte i diumenge” i afirma que la proposta del Consell, que s’aplicaria a partir de gener, consistiria a “millorar les freqüències de dilluns a divendres i també en cap de setmana” tant de la Línia 1 (que fa la volta a l’estany Pudent) com de la Línia 2 (que connecta la Savina amb el Pilar).
La titular de Mobilitat ha preferit no entrar en detalls amb relació a quines seran les millores a aplicar en el servei de bus perquè, segons ha assenyalat, la planificació per al 2024 d’aquest servei està vinculada a la continuïtat de la gratuïtat del transport públic l’any vinent, una mesura que ha anunciat el president del Govern central, Pedro Sánchez, però de la qual encara no se’n coneix l’abast concret.

Verónica Castelló a Ràdio Illa.

 

En tot cas, ha apuntat Castelló, els menors, persones amb diversitat funcional i els seus acompanyants, tenen garantida la gratuïtat el 2024, tal com es començà a aplicar el 2021. Per tant, s’haurà d’esperar a les pròximes setmanes per saber si la resta d’usuaris, com per exemple els residents, que actualment gaudeixen de tiquets de bus de franc, podran continuar amb aquest avantatge.

Partida de transport públic esgotada
D’altra banda, la titular de Mobilitat ha explicat que aquest increment de freqüències no es pot aplicar en els mesos finals d’enguany perquè el passat 31 d’octubre s’havia esgotat la partida del Consell per pagar el transport públic durant tot l’any 2023. Per aquest motiu, la consellera apunta que s’haurà de recórrer a altres partides de la institució insular per oferir el servei de bus fins a 31 de desembre. De fet, la cap de la conselleria de Mobilitat assegura que ni tan sols amb l’augment de la recaptació del Formentera.eco (que ha passat de 250.000 euros el 2022 a 500.000 euros enguany) es podria cobrir un increment de freqüències en els darrers mesos d’enguany.
Per il·lustrar la situació en què es troba el transport públic a Formentera, Castelló argumenta que té dubtes que el Consell pugui cobrar la subvenció estatal de 429.000 euros destinada a sufragar la gratuïtat d’enguany. La consellera afegeix que per obtenir els sous d’aquesta subvenció és requisit indispensable que la informació dels tiquets gratuïts dels usuaris estigui digitalitzada mentre que, segons declara, la conselleria de Mobilitat només compta, en aquest capítol i des de principis de 2023, amb un document ‘excel’ que no aporta informació detallada.

Recollida de signatures per millorar el bus
L’anunci del Consell arriba després que tres joves residents de 14 anys hagin impulsat una recollida de signatures per sol·licitar un increment de les freqüències de bus. La iniciativa ha despertat interès arreu de l’illa i aquest cap de setmana ja havia aconseguit més de 800 signatures, totes elles de majors d’edat.
A més, en les darreres hores 16 entitats de Formentera han entregat al Consell de Formentera un document en què reclamen millores concretes per al transport públic terrestre i donen suport a la recollida de signatures dels tres joves. Entre les entitats que s’han adherit a la iniciativa hi ha associacions de veïns, de mares i pares d’alumnes, de ball pagès, clubs esportius, col·lectius artesans i culturals i organitzacions solidàries.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES