
El Consell demana a la Delegació del Govern un espai “segur i digne” per atendre els migrants que arriben a l’illa
El Consell de Formentera reclama amb urgència l’adequació d’un espai segur, cobert i digne per a l’atenció inicial de migrants davant la reiterada imatge de persones vulnerables sent ateses a la intempèrie i l’increment d’embarcacions que arriben a les costes de l’illa, que ha crescut un 30% amb relació a 2024.
La nota agrega que la falta d’un lloc adequat obliga actualment a gestionar situacions d’extrema fragilitat humanitària en plena via pública, exposa aquestes persones a la mirada pública i vulnera els drets més bàsics d’aquestes persones, a més de dificultar la feina dels professionals que els assisteixen, segons recull un comunicat insular.
Davant d’aquesta situació que, destaca el Consell, es repeteix al port de la Savina amb massa freqüència, el president de l’administració insular, Óscar Portas, ha dirigit aquest mateix matí un escrit a la Delegació del Govern de l’Estat per trobar una solució, ressaltant que és imprescindible que les administracions competents actuïn amb celeritat per habilitar un lloc que garanteixi la dignitat i la seguretat de totes les persones implicades.

Els cossos policials i d’emergències atenen a persones migrants as Caló de Sant Agustí, el passat mes de març. Foto: Javi Parejo
“Hores al carrer”
Aquesta situació no només és indigna per a les persones migrants que arriben en situacions extremes, sinó que obliga els agents de les forces i cossos de seguretat a fer tota la tramitació en els mateixos vehicles enmig de la via pública, recalca el Consell. A més, afegeix que són moltes ja les ocasions en què tant els migrants com els agents que els custodien han de passar hores, ja sigui de matinada o al llarg del dia, al carrer per donar tota l’atenció i fer les tramitacions corresponents.
La manca d’un espai adequat per a la seua atenció no només vulnera els seus drets, sinó que també dificulta la tasca dels professionals que els assisteixen. El comunicat assenyala que és imprescindible que les administracions competents actuïn amb celeritat per habilitar un centre d’acollida que garanteixi la dignitat i la seguretat de totes les persones implicades.
D’aquesta manera, també es garantirien les condicions de feina dels agents de la Guàrdia Civil que atenen als migrants des del moment de l’arribada i fins la seua marxa i que actualment els atenen a l’aire lliure sense tenir en compte les condicions meteorològiques.

Persones migrants esperen a la Savina a ser traslladades a Eivissa. Foto: Javi Parejo.
Des del Consell de Formentera es demana les mínimes condicions per donar garanties en valors com la solidaritat i respecte als drets humans i habilitar un lloc que reuneixi les condicions bàsiques d’higiene, ombra i atenció així com de privacitat i seguretat mentre les persones migrants esperen a que arribi el vaixell que els ha de traslladar a l’illa d’Eivissa.
El Consell reclama recursos a Raquel Guasch
Per tot això, des del Consell de Formentera s’insta la directora de l’Administració de l’Estat a Eivissa i Formentera, Raquel Guasdch, que faci les gestions oportunes amb Autoritat Portuària de Balears o amb les administracions necessàries per habilitar un espai segur i digne per fer front a aquestes situacions.
Per altra banda, des del Consell de Formentera també s’insta la Delegació del Govern de l’Estat que ampliï el conveni amb Creu Roja a fi de poder oferir la primera assistència als migrants que arriben a la costa de Formentera.
En les darrers ocasions, aquesta primera assistència es fa amb recursos propis de l’administració insular i no mitjançant Creu Roja, que té tots els mitjans centralitzats a l’illa d’Eivissa. Per tot això, des del Consell de Formentera es demana suport logístic per a la feina dels professionals sanitaris, socials i dels cossos de seguretat.
Una situació que “ja no és excepcional”
En paral·lel, el Consell Insular de Formentera exigeix també la disposició d’un espai adequat per a l’acollida de persones i famílies vulnerables que arriben a l’illa. Tot i que aquest servei sí existeix a Eivissa, Formentera continua sense un recurs equivalent, deixant en situació de precarietat aquells casos que requereixen una resposta urgent per part de l’administració estatal. Fins ara, és l’administració insular la que fa front a aquestes situacions amb mitjans propis i deixant al Consell Insular de Formentera en una situació d’emergència.
Formentera, subratlla el comunicat insular, no pot continuar operant amb solucions d’urgència per afrontar una realitat que ja no és excepcional. L’atenció humanitària digna no és una opció, sinó una obligació legal, institucional i moral, assegura el Consell. Per tot això, des de l’administració insular s’insta, per tant, a la Delegació del Govern de l’Estat a actuar amb responsabilitat i diligència.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.