TOP
Junta Insular de l’Aigua de Formentera. CIF

El Consell no aplicarà restriccions d’aigua durant la temporada turística perquè considera garantit el servei

El Consell no aplicarà restriccions d’aigua a l’illa aquest estiu malgrat l’estat d’alerta per sequera en què ens trobam. Així ho ha assegurat avui la consellera insular de Gestió Ambiental, Verónica Castelló, durant la celebració de la primera reunió de la Junta Insular de l’Aigua de Formentera, on ha demanat a la població que “no s’alarmi perquè no aplicarem cap mena de restricció”, però sí que ha avançat que “treballarem en campanyes de sensibilització, ja que tots hem de fer algun esforç perquè estam vivint una època de sequera”.

Capacitat de producció d’aigua superior a la demanda
En aquest sentit, el director general de Recursos Hídrics, Joan Calafat, ha assenyalat que durant la Junta Insular de l’Aigua “hem revisat la situació en la qual es troben els aqüífers i de com s’aplicarà el Pla contra la sequera. Formentera té unes característiques diferents d’altres illes i, per tant, necessita que fem un tractament especial de les dades”.

Així mateix, Calafat ha explicat que a Formentera “hi ha una capacitat de producció molt superior a la demanda i es té una capacitat d’emmagatzematge garantida per a cinc o sis dies, per la qual cosa no estam parlant de cap mena de restricció de moment”. Calafat ha recordat que la dessaladora té capacitat per a produir gairebé 5.000 m³ més dels que està produint de mitjana, per la qual cosa encara hi ha un ampli marge de producció i, en el seu parer, “no serà necessari fer restricció de l’aigua”.

Perill de salinització
El director general de Recursos Hídrics, ha apuntat que la manca de pluges sí que pot comportar prendre algunes mesures quant a la captació d’aigües subterrànies. “Hem estat parlant de fer una campanya de control i de sensibilització i de fer un control més exhaustiu de les extraccions, ja que servim aigua bona, però quan torna a la depuradora té un nivell de salinitat que inhabilita la seva reutilització, i aquest és el gran objectiu a aconseguir, tancar el cicle de l’aigua, i per això hem de controlar els abocaments”. Uns abocaments salins que venen derivats de l’osmosi, de piscines d’hidròlisis, de calcificadores i, sobretot, “de la gent que utilitza aigües del subsol. Hem d’intentar corregir això i conscienciar tothom”. Per a això es durà a terme un projecte de monitoratge al llarg de la xarxa de clavegueram amb el qual es detectarà en quins punts va augmentant la salinitat i, d’aquesta manera, veure qui i on està fent els abocaments.

Ampliació de la depuradora i dipòsits d’aigua
Calafat ha reconegut que “estam en una situació delicada, però pensem que tenim les infraestructures suficients per a garantir el subministrament” durant la temporada turística d’enguany. “Cal enviar un missatge de tranquil·litat a la població”, ha afegit, “ja que estem treballant i duent a terme polítiques transversals en agricultura per a fer una realitat la reutilització de l’aigua”, cosa que s’aconseguirà amb el projecte d’ampliació de l’estació depuradora “que ja està molt avançat i que ben aviat es podrà adjudicar”.

Quant a inversions que començaran a executar-se ja enguany, la consellera Castelló ha destacat l’ampliació de la depuradora, la millora del dipòsit des Ca Marí i la construcció d’un segon dipòsit en aquesta zona. Aquestes actuacions comptaran amb una inversió de 9 milions d’euros del Govern per a aquest any 2024, que s’ampliaran fins als 20 milions al llarg de tota la legislatura en millores de les infraestructures involucrades en el cicle de l’aigua.

Durant la reunió de la Junta Insular de l’Aigua, Joan Calafat ha fet també un repàs a “tots els projectes i totes les iniciatives que estan en marxa” i ha anunciat que s’ha acordat “impulsar un projecte sostenible per a Formentera” amb la finalitat que en aquesta legislatura “puguem definir un model de gestió totalment sostenible de tot el cicle de l’aigua”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES